5 Benda Yang Anda Tidak Tahu Tentang Kegunaan Periuk Nasi Elektrik

Okeh dalam jangka masa sepuluh tahun ini, Rasanya sudah lebih lima kali saya menukar ganti Periuk Nasi Elektrik (Rice Cooker) saya.

Paling tahan hayat untuk Periuk Nasi Elektrik aku rasa tak sampai dua tahun, dan paling sekejap tiga,empat bulan. Memang rasa hampeh.

Tahukah anda selain dari pada memasak Beras untuk kita makan ” Rice cooker” ini ada berberapa kegunaan yang mungkin ada yang menyatakan saya sudah menyalah guna perkakas ini.

1- Semasa saya baru nak belajar hidup dikota , alatan elektrik pertama yang saya beli adalah ” Rice cooker” Dengan metos saya boleh memasak Air, merebus telur dan sudah semestinya memasak nasi.

Memanaskan fast food

Memanaskan fast food

2- Dengan adanya “Rice cooker” saya tidak lah perlu sibuk – sibuk memaksa rakan – rakan untuk “tong – tong” membeli dapur gas. “Rice cooker” saya sudah menjadi “multi proposed cooker”. Boleh masak steam boat,masak mee segera , malah jika saya mahu saya juga boleh memasak resepi “Ayam ungkep jawa”.

3-Betul ke? “Rice cooker” boleh buat masak ayam ungkep?

Ayam ungkep

Ayam Ungkep Baru Masuk periuk

Haha nasib sempat ambil gambar. Ya ini adalah ayem tua ungkep yang dimasak oleh ibu saya. Ibu saya kata ” sapa nak makan ayam ungkep terus je makan, yang nak ayam goreng ambil la berberapa ketul dan terus masuk kuali senang, Tak payah lama – lama goreng.
4- Nak Juga Resepi Ayam Ungkep?
Okeh saya tolong google kan.

Bahan-bahan:
1 kg ayam – potong 10 – perap dengan garam & kunyit
2 batang serai – dititik
3 cawan air
1/4 kotak santan – saya tambah
Garam/gula/perasa pilihan
1/2 keping asam keping – opsyenal
Minyak masak

Bahan tumbuk / kisar:
5 ulas bawang putih
10 biji bawang merah
Sejemput serbuk ketumbar
Sejemput serbuk jintan manis
Sejemput serbuk jintan putih
3 cm kunyit hidup
3 cm halia
15 biji cili padi

Caranya campur semua bahan dalam Periuk , tutup dan hidupkan suis . Biarkan sehinga suis akan terpelantik ke “keep warm”. Memang mudah.

5- Apa cerita dengan “Rice cooker” Yang sudah Rosak?

Oleh kerana bagi orang -orang yang memang tidak suka membazir dan suka berjimat , mereka tidak akan membuang periuk nasi tersebut. Mereka akan menjadi kan ia periuk untuk merebus daging atau tulang dan ia terbukti memang cepat empuk.

“Selamat aku punya pressure cooker boleh buat perhiasan lagi 5 tahun” hehehe.

okeh ini adalah serba sedikit cerita saya tentang Periuk Nasi Elektrik (Rice Cooker). Jenama yang saya rasa paling tahan yang pernah saya guna adalah jenama Sharp..

sharp-rice-cooker

Model Ini Yang paling saya suka

Bentuk dan rupa semestinya memang “Old School” tetapi memang puas lah memakainya. Dan jika pembaca ingin survey harga Rice Cooker ini . Anda boleh lah layari Halaman Beli Periuk Nasi. Walaupun Tak beli dilaman web tersebut sekurangnya ad=nda boleh buat perbandingan harga dari luar. Itu sahaja.

5 Senarai Harga Periuk Nasi Elektrik Sharp

NO JENAMA DAN MODEL HARGA TAWARAN ISTIMEWA
1 Sharp 7.0L Commercial Rice Cooker RM 370.00 SURVEY SEKARANG
2 Sharp 3.8L Commercial Rice Cookerl RM 195.00 SURVEY SEKARANG
3 Sharp 2.2L Rice Cooker RM 128.00 SURVEY SEKARANG
4 Sharp Rice Cooker 1.1L RM 84.00 SURVEY SEKARANG
5 Sharp Jar Rice Cooker RM 259.00 SURVEY SEKARANG

KIPAS & PENGHAWA DINGIN TERLAJAK LARIS
NO JENAMA DAN MODEL HARGA TAWARAN ISTIMEWA
1 York 1.0hp air conditioner YSL3F10/YWM3F10 Wall Split RM799.00 SURVEY SEKARANG
2 Daikin 1.5hp FTN15P & RN15F Eco King Wall Mounted Air Conditioner RM1211.25 SURVEY SEKARANG
3 Sharp 1.0hp eco Non-Inverter Split Air-Conditioner AH/AUA9SED RM793.46 SURVEY SEKARANG
4 KDK KB404 Table Fan 16" RM 128.00 SURVEY SEKARANG
5 KDK KC4GR Wall Fan 16" Remote Control RM 259.00 SURVEY SEKARANG
6 KDK K15V0 Ceiling Fan 60" RM 146.70 SURVEY SEKARANG
Peluang Untuk Bekerja Part Time Dari Rumah! Terima bayaran upah lumayan dan bekerja dengan syarikat dari seluruh pelusuk dunia sebagai pekerja part time dari rumah. Info Lanjut -KLIK SINI

14 Comments

  1. emalin mohd August 1, 2015
  2. akubiomed August 1, 2015
  3. Hairul Hissam August 2, 2015
  4. Mr Sync August 6, 2015
  5. Ani Haryani August 6, 2015
  6. encikarman
    Twitter:
    August 7, 2015
  7. Noriza Rahman
    Twitter:
    August 11, 2015
  8. sabree hussin August 13, 2015
  9. titan
    Twitter:
    August 13, 2015
  10. Cakes July 28, 2016
    • onlajer
      Twitter:
      July 28, 2016
  11. Wan August 1, 2016

Leave a Reply

CommentLuv badge

Langgan Newsletter Kami Secara PERCUMA!

Langgan Newsletter Kami Secara PERCUMA!

Daftar emel dan langgani newsletter dari blog Onlajer.com secara percuma untuk informasi terkini.

You have Successfully Subscribed!

%d bloggers like this: