Apa Yang Kau Rasa Tentang Bil

Sesuatu yang kita kekadang rasa bengang apabila tidak mengunakan sesuatu perkhidmatan tetapi terpaksa membayarnya.

Ya benda ini juga pernah berlaku pada diri aku, apabila keluar Negara hampir 2 bulan tanpa membawa Broadbend celcom. Selama 2 bulan aku tidak mengunakan tetap juga harus membayar caj bulanannya..

Itu satu cerita untuk satu line broadbend, Dahulu apabila satu siaran realiti TV sedang sampai kepuncaknya ada juga terpengaruh untuk melangan perkhidmatan stasyen TV berbayar ini, lebih – lebih lagi tawaran daripada proton yang mengadakan setiap unit kerata baru melayakan mendapat 2 akaun stasyen TV berbayar secara percuma termasuk permasangan. Denagan laju kita melangan dengan side oder sukan dan movie, Natijahnya lebih banyak TV menonton kita daripada kita menonton TV.

Satu benda yang aku rasa kurang adil apabila kuantiti masa menonton atau mengunakanya tidak sama dengan nilai harga yang harus dibayar. Mungkin ada elok nya jika sistem prabayar diaplikasikan kepada semua benda perkhidmatan tetapi yang menjadi masalahnya apabila mengunakan sistem prabayar automatiklah cas yang akan dikenakan berkali ganda daripada program pembayaran secara tetap.

Bil Makan

Terang – terang syarikat perkhidmatan ini tak akan nak ikut macam sistem bil utility pay as you use. Kalau guna pun pastinya harga berlipat kali ganda, kalau kau tak percaya kau boleh try acsess fb atau pun internat pada phone korang yang takde package internat, lepas tu tunggu cukup bulan tengok bil dia pasti nya korang boleh kerja lebih keras lagi untuk membayar bil phone korang itu.

Jadi apabila berlaku perkhidmatan yang kurang memuaskan pun hanya segelintir sahaja yang akan berani mengadu orang kebanyakan senyap jela. “Nanti – nanti oklah tu” Tapi apabila korang lambat bayar bil disebabkan gaji korang lambat atau korang ini jenis pelupa pastinya perkhidmatan korang akan tetap kena potong dan lagi bil bulanan pastinya berjalan sehingga korang sendiri yang beritahu kepada pihak mereka yang korang memang nak stop guna barulah mereka start tutup akaun itu daripada caj bulanan itu akan terus meningkat.

Apabila korang hendak menyambung semula perkhidmatan pasti korang akan dikenakan fee penyambungan, Dan amauan bil perlu dijelaskan semua sekali sama ada kau guna atau tidak pada tempoh pemotongan tersebut.

click-here10000 Jawatan Kosong berkerja dari rumah untuk diisi
click-hereFilem terhangat Masa Kini
click-hereBaki Yang Tinggal
click-hereUmur yang sesuai untuk anak kita Memandu
click-hereJenama Yang harus Di Jauhi
Jadi sebenarnya ada sesuatu yang tak kena ke mengenai hak pelanggan dekat Negara kita….

NO JENAMA DAN MODEL HARGA TAWARAN ISTIMEWA
1 York 1.0hp air conditioner YSL3F10/YWM3F10 Wall Split RM799.00 SURVEY SEKARANG
2 Daikin 1.5hp FTN15P & RN15F Eco King Wall Mounted Air Conditioner RM1211.25 SURVEY SEKARANG
3 Sharp 1.0hp eco Non-Inverter Split Air-Conditioner AH/AUA9SED RM793.46 SURVEY SEKARANG
4 KDK KB404 Table Fan 16" RM 125.00 SURVEY SEKARANG
5 KDK KC4GR Wall Fan 16" Remote Control RM 259.00 SURVEY SEKARANG
6 KDK K15V0 Ceiling Fan 60" RM 146.70 SURVEY SEKARANG

17 Comments

  1. titan
    Twitter:
    December 16, 2013
  2. Fadhil Husin
    Twitter:
    December 16, 2013
    • onlajer
      Twitter:
      December 19, 2013
  3. hafiz
    Twitter:
    December 16, 2013
  4. Hairul Hissam December 16, 2013
  5. hatiputera
    Twitter:
    December 16, 2013
  6. TehR December 17, 2013
  7. Amran
    Twitter:
    December 17, 2013
  8. cik tom December 19, 2013
  9. Hafizul
    Twitter:
    December 20, 2013

Leave a Reply

CommentLuv badge