Apa Yang Patut Dilakukan Sebelum Bersara

Rakan saya ada berfikir – fikir bagaimanakah kita merancang sistem persaraan bukan kakitangan kerajaan. Lebih – lebih lagi orang kampung yang tidak punyai EPF.

Dengan laju nya saya berkata ,”orang kampung ramai yang ada kelapa sawit maa, dah tua nanti tak larat buat sendiri upahkan sahaja”.

Namun jawapan yang disampaikan itu telah disangkal, kerana bukan nya semua orang ada kebun sendiri, makanya tidak ramai orang yang boleh menarik nafas lega dalam hal mata pencarian pada usia bersara.

Walaupun ada antara rakan saya yang menyarankan, supaya pada masa kini asingkan lah pendapatan dari 11% hingga 23% untuk dimasukan pada mana – mana unit amanah,

Tetapi jika difikir berapa ramai yang mampu istiqamah dalam pelaburan, setelah ditolak – tolak keperluan baki yang tinggal hanya cukup – cukup makan.

Namun apa yang saya tulis ini tidak semestinya berlaku pada orang kampung, warga kota juga pasti ada mengalami nasib yang serupa.

Nasihat saya , Dekatkan lah lagi diri ini kepada yang maha esa, Mohon diberi rezeki yang melimpah ruah dan bebas dari azab dunia dan akhirat, Insha Allah pasti ada jalannya.

Saya sarankan anda membaca Buku – buku Ilmiah bersangkut paut dengan amalan yang boleh menarik rezeki seperti –
Formula Rezeki.

Sambil bermunajat terhadap yang maha ESA, pastikan anda berusaha untuk mencapai kebebasan dalam pesaraan.

Lelaki Otai

Salah satu benda yang mudah ialah Buat Duit Dengan Blog, dengan erti kata yang lain anda menulis pada blog dengan mempromosikan program – program affiliate yang berada diluar sana, Contoh mudah anda pergi sahaja ke Pakej Niaga atau Involveasia lepas itu daftar (pendaftaran percuma).

Komisen dari aktiviti berblog

Salah satu komisyen produk ebook

Dekat laman web  tersebut banyak produk – produk yang boleh anda promosikan ,melalui blog Nasihat saya gunakan domain berbayar , walaupun domain percuma khususnya blogspot mempunyai nilai seo yang tinggi , sehingga google akan memberi keutamaan kepada blogspot, cuma saya takut kita kekadang teralpa , tertulis benda – benda yang mungkin mengaib atau membuat kan orang kurang senang hati dengan penulisan kita, artikel pada blogspot ini akan tetap pada carian google selagi mana google dapat mengesan kerelevanan artikel tersebut. Namun bergitu jika anda tidak melakukan kemungkaran mengapa tidak dengan blogspot.

Berbeza dengan domain yang berbayar , jika anda tidak memperbahrui yuran tahunan artiel anda mungkin akan hilang bergitu sahaja. Dan sebagai bonus anda akan nampak lebih profesional dan blog anda lebih dipercayai.

Saya percaya ramai yang berusia lewat dua puluhan keatas sekarang ini celik IT dan komputer, paling takde pun mampu buat posting,komen atau asas promosi di Facebook, jadi saya rasa tidak salah jika anda mencuba untuk menulis diblog dan seterusnya menjana pendapatan dengan menulis.

Okeh sekarang jom kita buat duit dari Rumah – Daftar SINI

 

NO JENAMA DAN MODEL HARGA TAWARAN ISTIMEWA
1 York 1.0hp air conditioner YSL3F10/YWM3F10 Wall Split RM799.00 SURVEY SEKARANG
2 Daikin 1.5hp FTN15P & RN15F Eco King Wall Mounted Air Conditioner RM1211.25 SURVEY SEKARANG
3 Sharp 1.0hp eco Non-Inverter Split Air-Conditioner AH/AUA9SED RM793.46 SURVEY SEKARANG
4 KDK KB404 Table Fan 16" RM 125.00 SURVEY SEKARANG
5 KDK KC4GR Wall Fan 16" Remote Control RM 259.00 SURVEY SEKARANG
6 KDK K15V0 Ceiling Fan 60" RM 146.70 SURVEY SEKARANG

19 Comments

  1. titan
    Twitter:
    May 6, 2014
  2. Tehr
    Twitter:
    May 6, 2014
  3. Hafizul
    Twitter:
    May 6, 2014
  4. Sabree Hussin May 7, 2014
  5. zara May 7, 2014
  6. Anak Askar Pencen
    Twitter:
    May 7, 2014
  7. Denaihati May 7, 2014
  8. hafiz
    Twitter:
    May 8, 2014
  9. Khadeejah Hasmad May 8, 2014
  10. Manan Qayyim
    Twitter:
    May 9, 2014
  11. AUC
    Twitter:
    May 14, 2014
  12. Mazni Azmi July 24, 2014
  13. mama solehah
    Twitter:
    November 10, 2014

Leave a Reply

CommentLuv badge