Bab Menjadi Kotraktor Hebat

Assalamualaikum dan salam sejahtera kepada anda semua, Menjadi kontraktor mungkin salah satu cabang perniagaan yang boleh menjana keuntungan yang berlipat kali ganda. Jika diurus tadbir dengan cekap walau pun sesorang itu tidak berapa mahir untuk melaksanakan kerja-kerja yang ditawarkan. Bagaimana jika tidak mahir boleh melaksanakan pekerjaan. Disini aku selitkan perkara – perkara yang mungkin dapat membantu.

Upah berberapa pekerja yang mahir-
Tawarkan gaji yang lumayan untuk pekerja mahir jika boleh beri komisyen keuntungan supaya pekerja terbabit akan taksub untuk melaksanakan tugasan dengan penuh penghayatan supaya projek yang diberi mendapat keuntungan yang paling maksima.Semangkin banyak untung yang diperolehi semangkin tinggi komisyen yang akan diberi. “Lu kalau mau lebih pandai -pandai buat VO ma” on the way lu pergi site kasi singah itu company kasi ingat sama kita punya muka. “cis aku ni site supervisor ke sale engineer”

Kurangkan Perkerja kurang mahir-
Kenapa kurangkan kalau kurang perkaerja pasti kerja tak jalan, persepsi yang tak ada dalam kepala towkey – towkey besar! ini kerana kebiasaanya meraka akan berfikir pekerja – pekerja yang mahir pasti dapat melaksanakan task -task yang berkaitan dengan projek yang dijaganya. Dari mula menerima plan , membuat jadual kerja, mencari supllyer dan sub contractor ini semua dapat dilakukan dengan paksa relanya seorang pekerja mahir.(think about comisyen) jadi kenapa perlu bayar lebih jika seorang pun boleh jalankan projek ? “kerani hanya untuk buat invoice dan DO dan tolong kejar payment, you mahu orang ambil sub-cond pakistan hey atau bangla hey pakai sampai projek siap pastu lu kasi bye-bye hey.

Banyakan Suppliers
Kaedah ini memerlukan duit dan nilai projek yang berprofil yang tinggi. kebiasaanya jika suppliers tahu ada kontraktor mendapat projek yang hot dengan secara automatis meraka akan segera menawar diri bersama produk – produk meraka, Dengan janji tema meraka “my stuf is the best and the chepsest among other”-  argh mengarut lah meraka ini jangan sekali – kali terperdaya dengan janji manis meraka, apa meraka tak fikir kita ini kontraktor bukan end user. Pilih harga yang paling terbaik dan service selepas jualan kerana kita perlu memberi jaminan pada client kita. Jangan cari Salesmen Lelaki kacak ya,kekadang meraka ni tak guna hehe.

Lantik Sub – kontraktor
Yang ini perlu berhati – hati takut-takut tugas belum dipenuhi meraka dah cabut lari. Lantik sub con yang mahir tetapi dengan upah yang paling minima. Oleh itu banyak – banyakan lah kontraktor bagi mengimbangi harga -harga meraka. Pada permulaan buat pusingan untuk lantikan kontraktor untuk projek yang kecil supaya apabila mendapat projek yang besar meraka akan berebut untuk projek itu. Dan dengan itu meraka akan menawarkan harga yang paling munasabah  untuk  kita. Dan pandai – pandai untuk pusing supaya dua kerja dapat satu harga (astagfirullahalazim budaya siapa lah dikepala ini)

Ok ini adalah serba sedikit tips – tips untuk menjadi kontraktor yang hebat Kebiasan yang diguna pakai oleh kontraktor yang tidak ada kena mengena dengan projek – projek kerajaan atau GLC, jika sama mungkin secara kebetulan.

p/s
macam tempat aku je hehe

NO JENAMA DAN MODEL HARGA TAWARAN ISTIMEWA
1 York 1.0hp air conditioner YSL3F10/YWM3F10 Wall Split RM799.00 SURVEY SEKARANG
2 Daikin 1.5hp FTN15P & RN15F Eco King Wall Mounted Air Conditioner RM1211.25 SURVEY SEKARANG
3 Sharp 1.0hp eco Non-Inverter Split Air-Conditioner AH/AUA9SED RM793.46 SURVEY SEKARANG
4 KDK KB404 Table Fan 16" RM 125.00 SURVEY SEKARANG
5 KDK KC4GR Wall Fan 16" Remote Control RM 259.00 SURVEY SEKARANG
6 KDK K15V0 Ceiling Fan 60" RM 146.70 SURVEY SEKARANG
*Harga tidak semestinya sama dengan apa yang dipaparkan*

38 Comments

  1. pipoq June 4, 2012
    • onlajer June 4, 2012
    • Izzuddin Fauzi June 6, 2012
    • onlajer June 6, 2012
  2. Iza Teratak Usang June 4, 2012
    • onlajer June 5, 2012
  3. Mak Lagenda June 4, 2012
    • onlajer June 5, 2012
  4. jebengotai June 4, 2012
    • onlajer June 5, 2012
  5. Ikhtiar Shah June 5, 2012
  6. cik lala June 5, 2012
  7. onlajer June 5, 2012
  8. Kesuma Angsana June 5, 2012
    • onlajer June 5, 2012
  9. baguznet June 5, 2012
    • onlajer June 5, 2012
  10. hatiputera June 5, 2012
  11. Kakzakie June 5, 2012
    • onlajer June 5, 2012
  12. Boni JLL3 June 5, 2012
    • onlajer June 5, 2012
  13. Fakhruddin June 5, 2012
    • onlajer June 6, 2012
  14. Nur Misnan June 5, 2012
  15. suri June 6, 2012
    • onlajer June 6, 2012
  16. suri June 6, 2012
    • onlajer June 6, 2012
  17. CIK TOM June 6, 2012
  18. LangkawiHomestay.net June 7, 2012
    • onlajer June 7, 2012
  19. Myra Jay June 10, 2012
    • onlajer June 13, 2012

Leave a Reply

CommentLuv badge