Bagai Mana Menjadi Kontraktor Pembekal

Salah satu Bisnes  Yang paling menguntungkan ialah Menjadi Kontraktor Pembekal.  Salah satu tips untuk menjadi pembekal ialah, anda sekurang –kurangnya perlu tahu atau mahir dengan produk atau barang yang hendak dipasarkan.

Seperti saya yang arif tentang peralatan Elektrik, tidak semestinya saya tahu tentang perabot. Oleh itu untuk jalan yang selamat saya akan seboleh – bolehnya mebida untuk menjadi pembekal peralatan elektrik dan aksesori yang diperlukan.

Sebagai Contoh jika saya ingin membekal kipas siling atau lampu , sudah semestinya saya akan mencari harga yang terbaik , kualiti dan khidmat selepas jualan. Lebih – lebih lagi pesaingan untuk sebut harga sangat sengit diluar sana. Saya perlu pastikan yang saya tidak akan rugi, walaupun kemungkinan saya terpaksa melakukan service selepas jualan. Dan yang terpenting sekali sebut harga saya tidak terlalu tinggi atau tidak terlalu rendah bagi memenangi kontrak tendar tersebut.

Antara cabaran yang dihadapi sesetengah kontraktor ialah , barang yang ditempah tidak sampai pada waktu yang ditetapkan. Apabila berlaku sesuatu yang diluar dugaan seperti ini, jelasnya kita perlu mengunakan segala connection yang kita ada untuk memastikan barang yang hendak dihantar akan tiba pada waktu nya. Sudah pasti ketepatan masa penghantaran menjadi  satu keutamaan, lebih – lebih lagi jika anda baru pertama kali berurusan dengan syarikat atau badan kerajaan yang mengeluarkan tender tersebut.

SJ LITE MIRROR OPTIC

Menunggu Masa Untuk  Penghantaran

Jika di sektor swasta kebiasaanya, kita perlu pergi memperkenalkan diri , dengan membawa company profile dan bercerita sedikit tentang kemahiran kita dan apa yang mereka boleh dapat dari kita.

Seperti boleh menyelesaikan masalah mereka , Boleh mencari apa sahaja yang mereka perlukan bukan sekadar barangan yang kita biasa , kita perlu tunjukan yang kita mampu menyediakan sesuatu yang lebih luar biasa. Tidak dinafikan kita perlu jadikan wakil syarikat tersebut sebagi seorang rakan yang mesra , tanya – tanya apa yang mereka sangat perlukan , services bagaimana yang didamakan dan yang terpenting tanya ada budget atau tidak sesuatu projek tersebut.

Pokok pangkalnya anda perlu belajar bagai mana untuk menjadi seorang pembekal yang Berjaya, cari mentor, baca buku Cara Memenagi Tender  tidak kira sektor swasta atau kerajaan . Inssha Allah anda pasti akan Berjaya.

Idea Perniagaan…
Oh ya mungkin anda sekarang ini tercari – cari bagaimana mahu memulakan perniagaan , Mahupun idea kertas kerja yang boleh membantu melancarkan perniagaan, Jika anda mahu anda boleh lah survey laman Idea Dan Contoh Kertas kerja Perniagaan . Manalah tahu dengan idea tersebut ia akan membantu anda memulakan bisnes dan seterusnya meningkatkan lagi perniagaan anda.

—–>Idea Dan Contoh Kertas kerja Perniagaan<—-

 

NO JENAMA DAN MODEL HARGA TAWARAN ISTIMEWA
1 York 1.0hp air conditioner YSL3F10/YWM3F10 Wall Split RM799.00 SURVEY SEKARANG
2 Daikin 1.5hp FTN15P & RN15F Eco King Wall Mounted Air Conditioner RM1211.25 SURVEY SEKARANG
3 Sharp 1.0hp eco Non-Inverter Split Air-Conditioner AH/AUA9SED RM793.46 SURVEY SEKARANG
4 KDK KB404 Table Fan 16" RM 125.00 SURVEY SEKARANG
5 KDK KC4GR Wall Fan 16" Remote Control RM 259.00 SURVEY SEKARANG
6 KDK K15V0 Ceiling Fan 60" RM 146.70 SURVEY SEKARANG
*Harga tidak semestinya sama dengan apa yang dipaparkan*

15 Comments

 1. titan
  Twitter:
  February 6, 2014
 2. Juan
  Twitter:
  February 6, 2014
 3. hafizmd
  Twitter:
  February 6, 2014
 4. Cikgu Bola
  Twitter:
  February 7, 2014
 5. muja
  Twitter:
  February 7, 2014
 6. mohammadazzul December 6, 2014
 7. Alfonsa June 29, 2015
 8. am February 19, 2018

Leave a Reply

CommentLuv badge