Beli Thermopot Terbaik dengan harga murah.

Sejak berzaman lagi semua orang sudah tahu , untuk mengekalkan kepanasan air , Air perlu disimpan didalam bekas yang dipangil Kelalang vakum. (Vaccum flask).
Sebelum saya bercerita tentang panduan membeli thermopot terbaik dengan harga yang murah apa kata kita baca dahulu sejarah penghasilan vaccum flask.
Pada tahun 1892 seorang lelaki berbangsa ingeris iaitu Sir James Dewar, telah mencipta Kelalang vakum dengan pandangan kasarnya ia menghasilkan sebuah bekas kaca didalam bekas keluli.
Beli Thermopot Terbaik dengan harga murah.
Kelalang vakum (vacuum flask) digunakan untuk menyimpan cecair pada suhu yang tertentu. Kelalang ini terdiri daripada dua bahagian dinding kaca.

Udara di antara dinding disingkirkan (vakum) untuk menghalang kehilangan haba melalui konduksi atau perolakan.

Untuk meminimumkan kehilangan haba secara sinaran, permukaan pada kedua-dua dinding yang menghadap vakum disalut dengan perak.

Mulut kelalang ditutup dengan menggunakan penutup gabus yang juga merupakan konduktor haba yang lemah.

Kelalang diletakkan dalam bekas yang biasanya diperbuat daripada plastik, iaitu konduktor haba yang lemah untuk mengurangkan kehilangan haba dari kelalang ini.

Jadi ini adalah serba sedikit cerita yang saya tahu tentang kelalang vakum atau orang kita sudah terbiasa memangilnya dengan nama Thermos.
Okeh untuk saya , jika hanya untuk dijadikan penyimpanan air panas , saya agak kurang setuju dengan kaedah konvensional ini. Dimana kita perlu menjerang air sehingga mendidih dan baru kita menyimpan didalam kelang vakum ini.
Jika untuk dibawa travel munkin ia agak praktikal , tetapi jika untuk kegunaan rumah saya rasa ia agak tidak sesuai . Bukan tidak boleh , tetapi saya rasa anda perlu mengunakan kemudahan teknologi yang telah sedia ada untuk memudahkan anda.
Anda sememangnya memerlukan Thermopot, Dengan thermopot ini anda boleh memasak air dan seterusnya air akan tersimpan didalam bekas tersebut dengan berkeadaan sentiasa panas.
Dan kebiasaanya permukaan dalam thermopot ini  diperbuat dari keluli tahan karat , ataupun stainless stell. Kapasiti untuk penyimpanan air biasanya dari 3liter hingga ke 6 liuter bergantung kepada model dan harga yang anda pilih.
Kebiasaanya ia juga dilengkapi dengan tombol auto dan juga tombol manual jika tiada bekalan elektrik. Dan kebiasaanya anda perlu pilih watt yang kecil supaya ia lebih jimat tenaga.
Antara Contoh Thermopot yang paling laris dipasaran adalahm keluaran ELBA –
Beli Thermopot Terbaik dengan harga murah.

Product details of ELBA 5L Thermo Pot ETP-5018(BR)

 • Capacity : 5.0L
 • 2 Way Water Dispenser : Auto Dispenser & Cup Dispenser
 • 360 Degree Swivel Base
 • 304 Grade Stainless Steel Inner Tank
 • One-touch Function for Reboil
 • With Wide Water Level Indicator
 • Auto shut-off for Dry Boiled Protection
Jadi untuk anda yang sedang tercari – cari  THermopot terbaik ddengan harga yang murah anda boleh lah layari halaman jualan –  Thermopot Elektrik
NO JENAMA DAN MODEL HARGA TAWARAN ISTIMEWA
1 York 1.0hp air conditioner YSL3F10/YWM3F10 Wall Split RM799.00 SURVEY SEKARANG
2 Daikin 1.5hp FTN15P & RN15F Eco King Wall Mounted Air Conditioner RM1211.25 SURVEY SEKARANG
3 Sharp 1.0hp eco Non-Inverter Split Air-Conditioner AH/AUA9SED RM793.46 SURVEY SEKARANG
4 KDK KB404 Table Fan 16" RM 125.00 SURVEY SEKARANG
5 KDK KC4GR Wall Fan 16" Remote Control RM 259.00 SURVEY SEKARANG
6 KDK K15V0 Ceiling Fan 60" RM 146.70 SURVEY SEKARANG
*Harga tidak semestinya sama dengan apa yang dipaparkan*

5 Comments

 1. Elih Japahar March 20, 2017
 2. Hero Borneo March 20, 2017
 3. anuar March 23, 2017
 4. Khairul Zamri
  Twitter:
  March 25, 2017

Leave a Reply

CommentLuv badge