Cara Aku Membeli Tembaga

Dalam saingan antara kontraktor – kontraktor elektrik yang hebat pasti meraka ada formula untuk mengawal harga service meraka. oleh itu pasti meraka sedaya upaya mencari jalan untuk meminimakan kos pembelian meraka. Dalam industri service elektrik bahan utama pastilah cable tembaga, benda yang boleh membuat orang buta hati untuk mencuri di pencawang – pencawang TNB. Aku memang tak berani ,jika ada chargesman ingin membuat uji kaji papan suis pun aku lah orang yang akan angkat kaki berlari.

     Pasaran dunia untuk tembaga sentiasa berubah – ubah dengan itu kita kena peka tentang harga pasaran bahan mentah ini. Di sini aku beri sedikit tips bagaimana aku dapat menagak harga pasaran cable dan seterusnya dapat mengelakan dari ditipu oleh suplyer – suplyer yang hendak mengaut keuntungan berlipat kali ganda daripada kita.

Kebisaan aku akan pergi ke bloomberg untuk membuat ulang kaji harga pasaran hari ini

Cari lah harga commodities

Dari sini kita ketahui satu tan tembaga berharga 335.45 USD .Jadi dengan itu  335.45 x 22 + 200 = 7579.9.
Rm7579.9/ton nilai harga pasaran di malaysia. Dan apabila kita meminta sebut harga kita akan dapat membuat perbandingan harga sekarang dan pada masa lalu mengikut harga semasa tembaga.

p/s:Tentang kali 22 tu aku tak tahu macam mana sifu aku dapat tapi angka itulah yang selalu diguna pakai untuk mencari nilai harga tembaga, dan untuk nilai 200 adalah angaran kos pembuatan.

NO JENAMA DAN MODEL HARGA TAWARAN ISTIMEWA
1 York 1.0hp air conditioner YSL3F10/YWM3F10 Wall Split RM799.00 SURVEY SEKARANG
2 Daikin 1.5hp FTN15P & RN15F Eco King Wall Mounted Air Conditioner RM1211.25 SURVEY SEKARANG
3 Sharp 1.0hp eco Non-Inverter Split Air-Conditioner AH/AUA9SED RM793.46 SURVEY SEKARANG
4 KDK KB404 Table Fan 16" RM 128.00 SURVEY SEKARANG
5 KDK KC4GR Wall Fan 16" Remote Control RM 259.00 SURVEY SEKARANG
6 KDK K15V0 Ceiling Fan 60" RM 146.70 SURVEY SEKARANG

15 Comments

  1. Kesuma Angsana June 14, 2012
  2. Rai June 14, 2012
    • onlajer June 14, 2012
  3. As Shaari June 14, 2012
  4. suri June 14, 2012
    • onlajer June 19, 2012
  5. suri June 14, 2012
    • onlajer June 14, 2012
  6. fiezaradzi June 14, 2012
    • onlajer June 14, 2012
  7. jebengotai June 14, 2012
    • onlajer June 15, 2012
  8. Fakhruddin June 14, 2012

Leave a Reply

CommentLuv badge

Langgan Newsletter Kami Secara PERCUMA!

Langgan Newsletter Kami Secara PERCUMA!

Daftar emel dan langgani newsletter dari blog Onlajer.com secara percuma untuk informasi terkini.

You have Successfully Subscribed!