Cara Mencetak Dengan Autocad

Dengan rasa senang hatinya aku nak tunjuk satu tutorial untuk print atau ploting satu drawing autocad yang kekadang aku ajar sekali ingat sekali lepastu lupa, so oleh kerna aku pun kekadang dah malas nak ulang-ulang benda yang simple aku masukanlah dekat sini korang satu ofis boleh tengok method statement dekat blog aku jadilah penyumbang trafik haha.

Langkah pertama setelah fail lukisan Autocad dibuka terus je cari icon printer atau pun pergi ke menu apa sahajlah janji jumpa perkataan print lain versi lain dia punya penyampaian dan untuk akupunya Autocad 2014 korang tengok gambar bawah ini:-

ACAD PRINT METHOD STEP 1Aku pergi hujung penjuru sebelah kiri dan ada icon A dan klik scroll kebawah jumpa plot dan klik lah mouse sebelah kanan. Dan selepas klik dia akan keluar gambar seperti ini

ACAD PRINT METHOD STEP 2Dekat situ ada name yang kena pilih , iaitu profil printer yang korang dah setup kan tapi aku pun tak setkan dia aku lebih suka guna previos plot  , so kalau klik previos plot ia akan pergi ke setting print yang paling last korang buat. Tapi kalau baru first time korang kena pilih yang ini

ACAD PRINT METHOD STEP 1.1Jadinya kalau tak de korang kenalah pilih nama printer korang dah seterusnya jenis kertas dan pada drawing orientation bawah sebelah kana haruslah anda pilih sama ada nak potrait atau landscape. Dan seterusnya, Oh ya jika anda ingin mengubah lukisan ini menjadi pdf pada pilihan printer anda boleh pilih pdf creactor kalau takde anda harus install dahulu.

ACAD PRINT METHOD STEP 3Tekan button window dan anda akan kembali pada lukisan yang anda ingin cetak pilih dengan klik kiri pada penghujung  penjuru sebelah kiri dan scroll sehingga penjuru bawah sebelah kanan dan  klik anda akan kembali kepaparan menu plot tick pada center the plot, pada penjuru sebelah atas kanan ada opsyen none sehingga monochrome biarkan  none jika anda ingin mencetak dengan warna atau pilih monochrome untuk cetakan hitam putih yang ini bergantung pada yang memerlukannya.

ACAD PRINT METHOD STEP 4Contoh pilihan jika semua sudah ok anda boleh menekan butang preview atau terus ke ok saya sarankan ke prreview dahulu

ACAD PRINT METHOD STEP 5

Pada preview jika sudah berpuas hati klik mouse sebelah kanan dan terus plot , dah siap tinggal tunggu keluar daripada mesin pencetak.

NO JENAMA DAN MODEL HARGA TAWARAN ISTIMEWA
1 York 1.0hp air conditioner YSL3F10/YWM3F10 Wall Split RM799.00 SURVEY SEKARANG
2 Daikin 1.5hp FTN15P & RN15F Eco King Wall Mounted Air Conditioner RM1211.25 SURVEY SEKARANG
3 Sharp 1.0hp eco Non-Inverter Split Air-Conditioner AH/AUA9SED RM793.46 SURVEY SEKARANG
4 KDK KB404 Table Fan 16" RM 125.00 SURVEY SEKARANG
5 KDK KC4GR Wall Fan 16" Remote Control RM 259.00 SURVEY SEKARANG
6 KDK K15V0 Ceiling Fan 60" RM 146.70 SURVEY SEKARANG

9 Comments

  1. fyna
    Twitter:
    June 26, 2013
  2. wazy
    Twitter:
    June 26, 2013
  3. TehR
    Twitter:
    June 26, 2013
  4. Hafizul
    Twitter:
    June 28, 2013
  5. Anuar July 1, 2013
  6. artkreatip February 18, 2014

Leave a Reply

CommentLuv badge

%d bloggers like this: