Cara Semak Bil Elektrik Mengunakan Gadget

“Adoi mana pula letak bil letrik ni ya.
Kalau tak salah ada dekat notis board, Sapa lah yang ambil ya”.

Kekadang benda – benda seperti ini akan berlaku kepada kita. Kita ingat kita dah letak ditempat sepatutnya, Tetapi apabila kita nak membayar nya bil letrik itu dah takde.

Kalau ikut saya tak perlu lah nak risau, anda sebenarnya boleh menyemaknya , melalui portal TNB.

https://e-services.tnb.com.my/eservices

Oh ya untuk makluman anda portal ini memerlukan anda untuk mendaftar dahulu .

Anda perlu mengikut langkah mudah seperti yang terpapar dari video ini

okeh lagi sekali untuk mendaftar : https://e-services.tnb.com.my/eservices

Panduan menyemak Bil Elektrik Mengunakan peranti pintar anda

Selepas itu dekat borang ini lah anda patut isi, Jika punyai akaun anda boleh logini mengikut akaun anda.

Manakala untuk anda yang menjadi penyewa klik pada tenant .Ikut arahan, masukan no akaun bil eletrik anda, seperti gambar dibawah ini.

Panduan menyemak Bil Elektrik Mengunakan peranti pintar anda

Contoh no akaun yang biasanya tertera diatas Bil letrik anda.

Kalau nak ikutkan pun , rasanya setakat terlewat sebulan TNB belum lagi bertindak kejam untuk memotong bekalan elektrik anda. Masih boleh tonton TV lagi.

p/s : Anda mahu survey barang – barang elektrik dan elektronik Harga kawan – kawan, tulisnya!.

Boleh mula survEy dari kedai Elektrik Masa Kini.

NO JENAMA DAN MODEL HARGA TAWARAN ISTIMEWA
1 York 1.0hp air conditioner YSL3F10/YWM3F10 Wall Split RM799.00 SURVEY SEKARANG
2 Daikin 1.5hp FTN15P & RN15F Eco King Wall Mounted Air Conditioner RM1211.25 SURVEY SEKARANG
3 Sharp 1.0hp eco Non-Inverter Split Air-Conditioner AH/AUA9SED RM793.46 SURVEY SEKARANG
4 KDK KB404 Table Fan 16" RM 125.00 SURVEY SEKARANG
5 KDK KC4GR Wall Fan 16" Remote Control RM 259.00 SURVEY SEKARANG
6 KDK K15V0 Ceiling Fan 60" RM 146.70 SURVEY SEKARANG
*Harga tidak semestinya sama dengan apa yang dipaparkan*

4 Comments

  1. Noriza Rahman
    Twitter:
    November 23, 2015
  2. kimmie
    Twitter:
    November 26, 2015
  3. azrin December 28, 2015

Leave a Reply

CommentLuv badge