Extension Wire Murah

0
508

Semalam macam ada orang yang mencari “cara memasang sendiri extension socket outlet” diblog onlajer ini ,oleh itu aku cubalah untuk tidak menghampakan orang yang mencari keyword ini.

Kenapa orang nak membuat sendiri extension wire sedangkan dikedai elektrik atau hardware telah tersedia tidak perlu susah – susah untuk membuatnya? – Tak percaya boleh lihat sendiri DISINI.

  1. Kebiasaan panjang extension wire yang biasa dipasaran hanyalah sekadar 3mtr,5mtr dan 7mtr (jarang  diperolehi)
  2. Extension wire yang biasa ada dikedai elektrik biasanya mengunakan wire yang halus tidak sama sekali sesuai jika anda ingin mengunakan beban yang tinggi (perkakas rumah Peti Sejuk dan Mesin Basuh).
  3. Biasanya tidak tahan lama untuk bahagian socket outlet dia
extension wire terbaik

Jadi hari ini aku cuba seberapa ringkas menceritakan kaedah untuk membuatnya dengan mengunakan bahan – bahan yang paling afdal.

  1. Flexible Cable 3 core  (boleh sahaja mengunakan saiz 40(1.5mm) atau 70 (2.5mm) bergantung jarak dan beban yang hendak digunakan tapi jujurnya aku lebih galakan guna yang 70mm(2.5) walaupun beza harga mencecah sehingga RM1.
  2. Plug Top
  3. Socket outlet ( 1gang atau 2 gang pvc atau metal terpulang kepada selera atau budget korang tapi pastikan jika mengunakan metal perlulah wayer hijau (earth) dipasang pada body.
  4. PVC Cable Gland (pg.13.5/pg11) kalau korang tak tahu korang kena tanya dekat penjual hardware elektrik kalau dia orang tak faham cakap aksesori untuk memegang cable pada lubang socket outlet yang kita tebuk.

Kaedah pemasangan

Sila sambung mengikut kod warna Cokelat untuk Life,Biru untuk Neutral dan Hijau untuk Earth , tebuk lubang base soket outlet mengikut tempat lubang yang disediakan dengan hanya mengetuk nya  dan masukan cable  kedalam pvc gland korang tengok mesti tahu punya macam mana nak buat dan sambung pada soket outlet mengikut kod warna .Atupun anda boleh lihat pada nota pendawaian ini.

Di atas adalah extension power socket dan bergabung dengan socket USB bagi memudahkan penguna. 

Survey extension wire terbaik dengan harga yang murah dari halaman jualan – Extension wire.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here