Extension Wire Murah

0
4207

Semalam macam ada orang yang mencari “cara memasang sendiri extension socket outlet” diblog onlajer ini ,oleh itu aku cubalah untuk tidak menghampakan orang yang mencari keyword ini.

Kenapa orang nak membuat sendiri extension wire sedangkan dikedai elektrik atau hardware telah tersedia tidak perlu susah – susah untuk membuatnya? – Tak percaya boleh lihat sendiri DISINI.

  1. Kebiasaan panjang extension wire yang biasa dipasaran hanyalah sekadar 3meter,5meter, 7meter dan 10meter. (jarang  diperolehi)
  2. Extension wire yang biasa ada dikedai elektrik biasanya mengunakan wire yang halus tidak sama sekali sesuai jika anda ingin mengunakan beban yang tinggi (perkakas rumah Peti Sejuk dan Mesin Basuh).
  3. Biasanya tidak tahan lama untuk bahagian socket outlet dia
Harga terkini Extension Wire

Pelbagai bentuk dan rupa, harga mengikut panjang dan kualiti yang diperakui oleh Sirim. Untuk maklumat harga ataupun kualitinya anda boleh terus klik perengan ini..

Jadi hari ini aku cuba seberapa ringkas menceritakan kaedah untuk membuatnya dengan mengunakan bahan – bahan yang paling afdal.

  1. Flexible Cable 3 core  (boleh sahaja mengunakan saiz 40(1.5mm) atau 70 (2.5mm) bergantung jarak dan beban yang hendak digunakan tapi jujurnya aku lebih galakan guna yang 70mm(2.5) walaupun beza harga mencecah sehingga RM1.
  2. Plug Top
  3. Socket outlet ( 1gang atau 2 gang pvc atau metal terpulang kepada selera atau budget korang tapi pastikan jika mengunakan metal perlulah wayer hijau (earth) dipasang pada body.
  4. PVC Cable Gland (pg.13.5/pg11) kalau korang tak tahu korang kena tanya dekat penjual hardware elektrik kalau dia orang tak faham cakap aksesori untuk memegang cable pada lubang socket outlet yang kita tebuk.

Kaedah pemasangan extension wire

Sila sambung mengikut kod warna Cokelat untuk Life,Biru untuk Neutral dan Hijau untuk Earth , tebuk lubang base soket outlet mengikut tempat lubang yang disediakan dengan hanya mengetuk nya  dan masukan cable  kedalam pvc gland korang tengok mesti tahu punya macam mana nak buat dan sambung pada soket outlet mengikut kod warna .Atupun anda boleh lihat pada nota pendawaian ini.

Di atas adalah extension power socket dan bergabung dengan socket USB bagi memudahkan penguna. 

Survey extension wire terbaik dengan harga yang murah dari halaman jualan – Extension wire.

Antar Jenis Exension wire.

3 Harga terkini Extension Wire

Extensin wire jenis ini, saya pangil tradisional. Tahun 1980an sudah ada dijual.

Extensin wire jenis ini, saya pangil tradisional. Tahun 1980an sudah ada dijual.

Harga waktu itu munkin dibawah RM5. Sekatrang mahal sikit. Kalau murah pun cable yang dibekal sudah menjadi 1.5mm.

Kebaikanya tidak berselirat, mudah disimpan hanya perlu gulung. Dan tidak perlu dibuka jika jaraknya tidak panjang.

Harga terkini extension wire ini di Lazada – RM15.80 ( Harga munkin berubah) . Klik sini untuk survey!

Haha yang ini keluaran MR.DIY.

Ramai yang suka beli.

Munkin disebabkan banyak point socket, Lagipun sekarang ni kalau satu jer mana nak cukup. Dekat tempat TV jer sekurang nya ada 2 atau 3outlet yang diperlukan.

Saya rasa harga pun tak murah sangat. Cuma ramai yang dah sampai DIY, terlanjur sampai terus jer beli.

Harga terkini extension wire ini di Lazada – RM22.55 ( Harga munkin berubah) . Klik sini untuk survey!

Extension wire complete with USB power Socket

Yang ini lebih ramai yang suka.

3gang power socket c/w USB.

Lagi senang, tak payah cari adaptor charger. Tinggal cucuk wire sahaja.

Harga terkini extension wire ini di Lazada – RM13.90 ( Harga munkin berubah) . Klik sini untuk survey!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

CommentLuv badge