Juadah berbuka Shepherd pie

Ya Hujung minggu lepas ini aku telah agak – agak berjaya menghasilkan makanan orang putih yang dikenali Shepherd pie. Memang makanan ini rasanya aku belum pernah lagi beli dan makan tapi dengan melihat satu rancangan tv yang berkisar tentang makan – makan ini aku pun rasa nak cuba dan berjaya jugalah menjumpai resepinya, Walau pun bahan – bahan yang aku gunakan semua main agak – agak tapi kira ok lah untuk first time punya masakan.

Bahan – Bahan
Daging cincang Ramly – Aku guna 1/2
Sos preggo – aku guna kimball pasal murah dan pasal baru first time
Kentang – 5biji Keju – mozzarella cheese aku takde pilihan yang lain nak juga cari yang paling murah tapi semua harga tetap heh
Lada bengala – 1biji
Cendawan butang
Bawang
Dan bahan perisa seperti garam,lada sulah mengikut tekak kita.

Cara – cara
Rebus kentang dan lenyek, Daging masak seperti hendak membuat kuah spegeti cuma kita buat kering sedikit masukan semua bahan dan bahan perisa mengunakan kaedah agak – agak sos preggo itu masukan lah lebih kurang setengah botol atau 3 senduk masak sehingga agak – agak masak.

Setelah itu masukan daging kedalam loyang pembakar ratakan tabur keju diatas daging sesuka hati anda dan letak kentang lenyek diatasnya dan ratakan. Setelah siap bakar kedalam oven selama 15minnit dengan suhu yang aku guna lebih kurang 200°C.

 

2013-07-13 19.53.42

 

Siap potong dan hidangkan waktu berbuka puasa. So ada tak rakan – rakan yang tahu proses sebenar pembuatanya ini jika ada sila tingalkan link dikomen bawah ini pasal aku nak buat lagi walaupun hasil yang pertama ini dah kira ok sedap lah juga hehe.

NO JENAMA DAN MODEL HARGA TAWARAN ISTIMEWA
1 York 1.0hp air conditioner YSL3F10/YWM3F10 Wall Split RM799.00 SURVEY SEKARANG
2 Daikin 1.5hp FTN15P & RN15F Eco King Wall Mounted Air Conditioner RM1211.25 SURVEY SEKARANG
3 Sharp 1.0hp eco Non-Inverter Split Air-Conditioner AH/AUA9SED RM793.46 SURVEY SEKARANG
4 KDK KB404 Table Fan 16" RM 125.00 SURVEY SEKARANG
5 KDK KC4GR Wall Fan 16" Remote Control RM 259.00 SURVEY SEKARANG
6 KDK K15V0 Ceiling Fan 60" RM 146.70 SURVEY SEKARANG
*Harga tidak semestinya sama dengan apa yang dipaparkan*

18 Comments

  1. munir ardi
    Twitter:
    July 15, 2013
  2. aku penghibur
    Twitter:
    July 15, 2013
  3. Joe July 15, 2013
  4. titan
    Twitter:
    July 15, 2013
  5. Khairul Zamri
    Twitter:
    July 15, 2013
  6. boni ultra kacak July 16, 2013
  7. hafizmd
    Twitter:
    July 16, 2013
  8. fiezaradzi July 16, 2013
  9. azwan July 16, 2013
  10. Denaihati July 16, 2013
  11. Hafizul
    Twitter:
    July 16, 2013
  12. Hairul Hissam July 16, 2013
  13. kakiblog July 17, 2013
  14. wazy
    Twitter:
    July 17, 2013
  15. akubiomed July 17, 2013
  16. TehR
    Twitter:
    July 20, 2013
  17. Hafizul
    Twitter:
    July 22, 2013

Leave a Reply

CommentLuv badge