Kamu Dan Kerajaan Di Ambang Tahun Baru.

Hari ni 31hb Disember 2013. Lagi berberapa jam kita akan masuk tahun baru.

Hari ni kalau ikut kalendar Hijrah berapa haribulan?

“Ermmm….ermmmm…ermmm…jap kena cek kalendar Hijrah!”

Respon majoriti orang Melayu.

Yeah antara bait – bait ayat yang aku cedok dari Terus – terang.

Rata – rata kelender Gregorian akan dijadikan suatu penanda aras pencapaian setahun. Baik dari segi tercapainya azam mahupun tercapai matlamat. Dan aku percaya matlamat untuk menghasilkan pendapatan yang lumayan adalah salah satu daripada azam yang akan sentiasa di Renew.

Salah ka kalau aku nak renew azam aku setiap tahun, sedangkan kita pun selalu diingatkan untuk memperbahrui niat kita seperti niat beriktikaf di rumah Allah. Walaupun rata – rata lebih suka memperbahrui niat untuk buat duit. Aku memang pun dua kali lima.


New Year Eve

Tahun 2013 Aku dengan kerajaan?

Jujurnya memang aku tak pangkah pun orang dacing, walaupun sepupu sepapat aku rata – rata memang orang kuat mereka ,Sehingga yang terhebat itu ada yang hari – hari kena duduk sebelah menteri. Aku suka jugalah ada kroni tapi bukan pun aku ini yang boleh mendatangkan sesuatu kepentingan bagi mereka. Jadi Usahawan Internet Pun Baru Lagi Oleh itu aku lebih suka yang ada bulan Nampak macam terang. – Foto Aljazeera

Terus-terang ramai daripada mereka aku kenali. Kalau mereka punyai slak sekalipun senang lah aku nak Bom!. Sama jugalah seperti disana, yang penting kenal maa, tak kenal maka tak cinta.

Malam ambang tahun baru pasti ramai yang akan mengata mereka ini kata nak jimatkan duit , Tapi sambutan ambang tahun baru pergh berapa lah duit rakyat korang gasak! , Tapi sebelah sini kata dengan sambutan bergini peniaga akan mendapat tempias rezeki dengan pengunjung yang hadir , lagi pun kita kutip sewa daripada peniaga apa. Letrik selepas jam 12, baru naik sebelum tu tak lagi..

Itu pandangan mereka kalau aku biarlah acara diambang tahun 2014 ini dijadikan acara berbayar seperti di singapura. Dah kau yang nak sangat berhibur tengok artis yang kekadang boleh dijadikan geli – geli sambil melaung bersorak selamat tahun baru. Dan kenakan charge extra untuk event yang ada bunga api baru lah rakyat yang tak terlibat berasa aman apa bila membayar cukai pendapatan.

Jika tidak ada sambutan tahun baru apa yang patut kita lakukan?

Untuk Blogger Kebetulan satu January tahun 2014 jatuh pada hari rabu, apa kata sebagai blogger buat lah wordless wednesday tahun baru gambar setiap pelusok negara yang mengadakan acara jadi orang boleh tengok save budget air cedok dengan fish ball cucuk duit minyak pun tak keluar.

Yang takde Blog apa lagi layan sahaja lah TV kalau boleh tidur awal dapat bangkit awal pagi bertahjud mohon ampun dan Berdoa Untuk Menjumput Rezeki ย dan bersyukur masih bernafas lagi meskipun usia ini telah meningkat boleh pergi berjemaah subuh untung – untung ada kuliah.

NO JENAMA DAN MODEL HARGA TAWARAN ISTIMEWA
1 York 1.0hp air conditioner YSL3F10/YWM3F10 Wall Split RM799.00 SURVEY SEKARANG
2 Daikin 1.5hp FTN15P & RN15F Eco King Wall Mounted Air Conditioner RM1211.25 SURVEY SEKARANG
3 Sharp 1.0hp eco Non-Inverter Split Air-Conditioner AH/AUA9SED RM793.46 SURVEY SEKARANG
4 KDK KB404 Table Fan 16" RM 128.00 SURVEY SEKARANG
5 KDK KC4GR Wall Fan 16" Remote Control RM 259.00 SURVEY SEKARANG
6 KDK K15V0 Ceiling Fan 60" RM 146.70 SURVEY SEKARANG

15 Comments

  1. khairul asrol December 31, 2013
  2. Anak Askar Pencen
    Twitter:
    December 31, 2013
  3. hafiz
    Twitter:
    December 31, 2013
  4. Amran
    Twitter:
    December 31, 2013
  5. Neu
    Twitter:
    December 31, 2013
  6. farid laham
    Twitter:
    December 31, 2013
  7. blogger lelaki
    Twitter:
    January 1, 2014
  8. puteri kasih January 1, 2014
  9. titan
    Twitter:
    January 1, 2014
  10. papa mifz January 2, 2014
  11. Rina January 2, 2014
  12. Hafizul
    Twitter:
    January 3, 2014
  13. cik tom January 5, 2014
  14. suri January 6, 2014
  15. AUC
    Twitter:
    January 7, 2014

Leave a Reply

CommentLuv badge