Keselamatan Elektrik dan Akta Bekalan Elektrik

Langkah-langkah keselamatan

          Bahaya elektric tidak boleh diangap ringan oleh kerana aliran arusnya tidak nampak,bahaya ini semangkin sukar untuk dikesan.Jika tersalah aliran,arus ini boleh mencacatkan angota,menyebabkan renjatan,lumpuh,kebakaran,letupan,kematian dan sebagainya.Penerangan seterusnya akan menerangkan cara-cara mengatasinya dan bertujuan untuk melindungi keselamatan pekerja,penguna,alat-alat dan bangunan daripada bahaya yang disebabkan oleh elektrik

Peraturan-Peraturan yang perlu dipatuhi

  1. Lantai tempat kerja itu mestilah bersih daripada minyak,air,angin dan gris,semua bahan itu boleh menyebabkan pekerja tergelincir semasa meraka bekerja disitu
  2. Peralatan kerja mestilah disimpan ditempat yang betul supaya mudah dicari bila diperlukan,lebih-lebih lagi diwaktu keselamatan.
  3. Peralatan itu mestilah dipastikan sentiasa berada dalam keadaan baik agar tidak mendatangkan bahaya sewaktu mengunakannya nanti.
  4. Jika boleh lantai dan meja kerja elektrik hendaklah diliputi dengan getah penebat untuk mengelakan dari pada bahaya renjatan elecktrik.

Peraturan keselamatan dalam kerja-kerja pemasangan elektrik

  1. Sebarang kerja baik pulih,tambahan dan pemasangan elektrik hendaklah hanya dijalankan oleh orang-orang yang berkelayakan sahaja.Jika keraj-kerja tersebut dilakukan oleh swesiapa sahaja dikhuatiri akan terjadi lebihan beban daripada yang sepatutnya atau kesalahan dalam mengunakan suis,kabel dan alat-alat yang berkaitan,pekara ini.
  2. Sewaktu memotong penebat kabel,kita mestilah menggunakan alat khas dan sentiasa berhati-hati supaya tidak mencacatkan pengalir,pengalir yang cacat akan mengurangkan daya ketahanan untuk membawa arus dan seterusnya akan menyebabkan kebakaran.
  3. Alat tangan yang digunakan hendaklah daripada jenis tangkainya bertebat serta masih sesuai dan selamat digunakan.
  4. Pakaian sewaktu kerja mestilah sesuai sepertiu overall atau lain-lain,pakaian yang berzip tidak dibenarkan kecuali bertutup (zip) cincin,jam ,gelang dan seumpamanya jangan dipakai sewaktu berkerja.Kasut yang berpaku bertapak nipis , bertumit tidak dibenarkan.

 

Nota:
Sepatutnya ini catatan pertama ku sebelum membuat catatan yang lain (kategori elektrikal)

Nota time ambil kursus part time Pendawaian elektrik PW1&PW2 (2006)

Yang berkait:
ASAS ELEKTRIK

NO JENAMA DAN MODEL HARGA TAWARAN ISTIMEWA
1 York 1.0hp air conditioner YSL3F10/YWM3F10 Wall Split RM799.00 SURVEY SEKARANG
2 Daikin 1.5hp FTN15P & RN15F Eco King Wall Mounted Air Conditioner RM1211.25 SURVEY SEKARANG
3 Sharp 1.0hp eco Non-Inverter Split Air-Conditioner AH/AUA9SED RM793.46 SURVEY SEKARANG
4 KDK KB404 Table Fan 16" RM 125.00 SURVEY SEKARANG
5 KDK KC4GR Wall Fan 16" Remote Control RM 259.00 SURVEY SEKARANG
6 KDK K15V0 Ceiling Fan 60" RM 146.70 SURVEY SEKARANG
*Harga tidak semestinya sama dengan apa yang dipaparkan*

Leave a Reply

CommentLuv badge