Membina Pendapatan Pasif

Terus – terang aku katakan sekarang ini ramai orang sedang berlumba – lumba untuk mengandakan hasil duit dengan pendapatan pasif . Walaupun mereka mempunyai pendapatan aktif yang mampu menyara keperluan namun atas factor kehendak dan mahu kehidupan yang lebih selesa atau factor yang lebih haru lagi memang dapat kerja yang gaji hanya cukup  – cukup makan.

Tak Bersyukur…?

Bukan tidak bersyukur tetapi  jika kita mempunyai lebih daripada keperluan bukankah kita boleh membantu orang yang lebih memerlukan daripada kita dan terus terang anda pasti akan lebih gembira bersama keluarga. Dan senang – senang anda juga boleh membantu ahli keluarga atau saudara mara anda yang lain apabila pendapatan anda melebihi daripada keperluan anda. … Benarkan!.

Pendapatan Pasif

Jika kita perhatikan kenapa orang kaya semangkin kaya dengan usaha mereka yang kekadang kita lihat seperti mereka tidak melakukan apa – apa sahaja. Orang biasa kita lihat siang malam membanting tulang untuk mendapatkan pendapatan  mengikut apa yang dikerjakan nak senang kata orang biasa mendapatkan pendapatan  aktif yang bermaksud ada kerja ada gaji.

Ramai yang kata orang kaya melakukan pekerjaan yang mendatangkan pendapatan pasif iaitu kerja hanya berberapa kali , tetapi keuntungan sentiasa akan hadir pada masa hadapan. Apa kah pekerjaan si kaya itu? Untuk itu saya memang tidak pasti mungkin pada permulaanya dia hanya membina sebuah bangunan dan pada permulaanya ingin disewakan untuk orang , mana tahu tidak laku yang hadir hanyalah sekumpulan burung layang – laying yang mencari tempat tinggal namun setelah berberapa tahun dia menyedari setiap bulan dia mampu megumpulkan berkilo – kilo sarang burung yang boleh dijual . Nah ! kan ini satu contoh pendapatan pasif sekali modal untung selama – lamanya .

Dan sekarang semua itu kita mampu lakukan walaupun tidak sama seperti  si kaya dengan sarang burungnya tapi sekarang kita ada cara untuk membina pendapatan pasif dengan contoh –

Menjadi Penulis

Tidak kira lah anda ingin menjadi penulis buku atau penulis blog tetapi yang penting hasil karya kita akan sentiasa berada dipasaran lebih – lebih lagi sekarang banyak buku yang telah diadaptasikan kefilem peluang untuk menghasilakan pendapatan pasif akan sentiasa menjelma. Untuk penulis blog pula anda boleh sahaja menulis tentang affiliate atau apa sahaja sambil meletakan iklan mana tahu trafik yang sentiasa akan dating akan menambahkan lagi pendapatan anda.

Menjadi Pereka Cipta

Anda boleh sahaja mencipta atau mereka bentuk sesuatu produk yang akan sentiasa mempunyai permintaan  dengan mepatenkan hasil reka cipta, anda berpeluang untuk  menghasilakan pendapatan yang berterusan selagi reka cipta anda digunakan.

Ah sebenarnya sunguh banyak cara atau kaedah yang boleh membuatkan anda menjana pendapatan pasif tinggal anda sahaja yang mahu menerokai hasil pendapatan pasif  itu sahaja.

NO JENAMA DAN MODEL HARGA TAWARAN ISTIMEWA
1 York 1.0hp air conditioner YSL3F10/YWM3F10 Wall Split RM799.00 SURVEY SEKARANG
2 Daikin 1.5hp FTN15P & RN15F Eco King Wall Mounted Air Conditioner RM1211.25 SURVEY SEKARANG
3 Sharp 1.0hp eco Non-Inverter Split Air-Conditioner AH/AUA9SED RM793.46 SURVEY SEKARANG
4 KDK KB404 Table Fan 16" RM 125.00 SURVEY SEKARANG
5 KDK KC4GR Wall Fan 16" Remote Control RM 259.00 SURVEY SEKARANG
6 KDK K15V0 Ceiling Fan 60" RM 146.70 SURVEY SEKARANG
*Harga tidak semestinya sama dengan apa yang dipaparkan*

17 Comments

 1. Juan
  Twitter:
  September 18, 2013
 2. blogger lelaki
  Twitter:
  September 18, 2013
 3. Mohd Shubhi
  Twitter:
  September 18, 2013
 4. papa mifz September 18, 2013
 5. anif
  Twitter:
  September 18, 2013
 6. wazy
  Twitter:
  September 19, 2013
 7. APK September 19, 2013
 8. Hazmin Hamudin September 19, 2013
 9. kakiblog September 19, 2013

Leave a Reply

CommentLuv badge