Menjadi Kontraktor Perlulah lebih Bermoral

Ya aku rasa ramai sangat dah orang kita buat freelance, yang paling dekat aku budak pendawaian elektrik, lebih – lebih lagi pendawaian control panel. Kerja barang dua, tiga tahun melompat dari satu company ke satu company kumpul skill dan boom resign. Sendiri mahu jadi tauke.

Time inilah pakat – pakat pergi jumpa exboss, buat promosi “Boss aku ada buat kerja sendiri la, kalau ada job bagi lah conform boleh kasi setel”. Oleh kerana bekas majikan sebangsa maka bagilah peluang untuk anak muda untuk berjaya.

Namun hari bukannya selalu ada hujan, Gerak-geri selalu diperhatikan oleh golongan yang suka mengambil kesempatan. Tanpa segan silu meraka sengaja jump Qeu , terus pergi mendapatkan khidmat anak muda itu tanpa melalui Ex. Boss yang memang dah sah melakukan kerja orang yang jump Qeu itu.

pendawai letrik

Moral Cerita ini:

Tak salah kau nak ambil berapa banyak kerja, Tapi yang menjadi masalah kau boleh nak buat kerja yang telah sah , sah Ex.Boss kau dapat. Kiranya kau dah potong jalan Ex.boss kau la.

Aku pun banyak kerja yang aku subkan dekat orang, tapi walaupun antara client dan subcon aku memang rapat. Tapi demi bisnes yang berpanjangan subcon tetap akan melalui aku untuk keputusan dan pembayaran.

Patutlah ramai yang kata MENUNTUT ILMU BERNIAGA  bukan boleh diperolehi dalam masa setahun dua.

NO JENAMA DAN MODEL HARGA TAWARAN ISTIMEWA
1 York 1.0hp air conditioner YSL3F10/YWM3F10 Wall Split RM799.00 SURVEY SEKARANG
2 Daikin 1.5hp FTN15P & RN15F Eco King Wall Mounted Air Conditioner RM1211.25 SURVEY SEKARANG
3 Sharp 1.0hp eco Non-Inverter Split Air-Conditioner AH/AUA9SED RM793.46 SURVEY SEKARANG
4 KDK KB404 Table Fan 16" RM 125.00 SURVEY SEKARANG
5 KDK KC4GR Wall Fan 16" Remote Control RM 259.00 SURVEY SEKARANG
6 KDK K15V0 Ceiling Fan 60" RM 146.70 SURVEY SEKARANG
*Harga tidak semestinya sama dengan apa yang dipaparkan*

8 Comments

  1. Malaysia Tercinta May 27, 2014
  2. Khairul Zamri
    Twitter:
    May 27, 2014
  3. azlanvai
    Twitter:
    May 27, 2014
  4. ezuddin May 28, 2014
  5. Hazmin Hamudin May 28, 2014
  6. zool
    Twitter:
    May 28, 2014
  7. Hairul Azni
    Twitter:
    May 31, 2014
  8. Hafizul
    Twitter:
    May 31, 2014

Leave a Reply

CommentLuv badge