Multitester Analog Kamu Selalu Rosak

Siapa tahu apa itu Multitester atau Multimeter?

Menurut Jawapan daripada Wikipedia

Multimeter, juga dikenali sebagai meter volt/ohm, ialah satu alat pengukuran elektronik yang boleh digunakan untuk mengukur nilai perintang, arus, voltan, transistor, diod dan lain-lain. Ia terbahagi kepada dua jenis iaitu analog dan digital.

Ya betul Multimeter adalah sebuah alat yang boleh mengukur Volt dan Ohm.

Kebanyakan syarikat akan membekalkan Analog Multi Meter sebagai salah satu kelengkapan keraja yang sangat mustahak selain daripada alatan tangan yang lain.

Kebiasaan jenama yang dibeli adalah jenama SANWA model (YX360TRF) , jika tidak salah saya harga multitester <Japan> ini adalah sekitar RM12o mungkin murah 15 atau lebih mahal 15.

Sanwa multi tester

Masalah Multitester

Namun bergitu ramai juruteknik bersikap sambil lewa ketika mengunakan peralatan ini , lebih – lebih lagi ianya adalah salah satu alatan yang dibekalkan oleh syarikat  bagi tujuan memudahkan juruteknik melakukan “Trouble Shoting”.

Salah satu kecuaian yang sering dilakukan oleh juruteknik ialah tidak meletakan menu dail  pilihan pada nilai yang sepatut digunakan.  Kebiasaan mereka terlupa untuk select VAC atau VDC ini akan menyebabkan papan litar terbakar apabila penujuk ohm digunakan untuk menguji adanya arus elektrik.

Oleh itu nasihat saya kepada juruteknik supaya memastikan dahulu dail Pada multitester berada dibahagian yang seoatutnya, sebelum probe hitam dan merah mengenai kaki kompenan yang hendak diuji.

Tips tambahan saya –

  • Jangan letakan dail penujuk pada skala Ohm bagi tujuan penjimatan bateri  “AA”  Multitester anda.
  • Untuk memastikan keberkesanan nilai OHM letakan dail pada skala x1 dan pegang satu tangan pada hujung probe merah satu tangan pada hujung probe hitam meter lihat sama ada meter akan naik atau tidak, jika tidak Multi tester anda masih berkeadaan baik.
  • Baca pengunaan Multitester

 

NO JENAMA DAN MODEL HARGA TAWARAN ISTIMEWA
1 York 1.0hp air conditioner YSL3F10/YWM3F10 Wall Split RM799.00 SURVEY SEKARANG
2 Daikin 1.5hp FTN15P & RN15F Eco King Wall Mounted Air Conditioner RM1211.25 SURVEY SEKARANG
3 Sharp 1.0hp eco Non-Inverter Split Air-Conditioner AH/AUA9SED RM793.46 SURVEY SEKARANG
4 KDK KB404 Table Fan 16" RM 125.00 SURVEY SEKARANG
5 KDK KC4GR Wall Fan 16" Remote Control RM 259.00 SURVEY SEKARANG
6 KDK K15V0 Ceiling Fan 60" RM 146.70 SURVEY SEKARANG
*Harga tidak semestinya sama dengan apa yang dipaparkan*

2 Comments

  1. akubiomed May 19, 2014

Leave a Reply

CommentLuv badge