Musholla Dan Bilik Air

Dulu – dulu masa zaman mula mengunakan blogspot aku ada tulis tentang Musholla Dan Bilik Air siap aku bagi plan yang menunjukan kedudukan Bilik sembahyang dan tandas tapi mungkin semasa aku membuat post tersebut aku tidak mengambil kira pandangan rakan – rakan atau yang lebih arif tentangnya jadi aku main bush je . Jadi sekarang cerita orang solat berdekatan tandas tengah hot ada baik korang baca komen – komen yang berkhemah daripada kalangan rakyat satu Malaysia.

Yang isu gambar bawah ini aku tak tahu apa sangat , tapi mungkin orang yang solat ini nak cepat dan aku rasa tempat ini memang digunakan oleh pekerja yang berhampiran jika tidak mana mungkin ada pengunjung yang saja – saja bawa tikar solat disini, dari solat disini kan lebih baik berjemaah di mesjid yang berhampiran.
Solat Berdekatan TandasSumber:-

https://fbcdn-sphotos-h-a.akamaihd.net/hphotos-ak-prn2/q71/s720x720/1173817_534024320002179_1315617734_n.jpg

Dekat bawah ini aku paste dari blogspot aku korang boleh baca lah kenapa bilik sembahyang dibina bersebelahan bilik air lebih – lebih lagi di shoping complex atau tempat kerja korang.

Rai28 May 2012 12:57

  1. alhamdulillah musolla kat tempat kerja saya sangat terjaga dan cantik..agak dekat dengan bilik air..tapi kondisinya baik dan tidak hamis dan tak berbau..ventilationnya elok..malas ceo pun buat bacaan yasin kat musolla tu..

    REPLY

  2. kkdang masalah juga berkenaan tempat musolla ni..

    REPLY

  3. semuanya bergantung pada boss syarikat sebenarnya. Dulu masa saya baru belajar kerja, sykt lgsg x sediakan tempat solat, mcm mengemis nak bersolat.

    Last yg saya pernah terlibat dgn kes mcm ni, mmg tiada dlm akta pekerjaan yg mewajibkan majikan menyediakan tempat solat malah utk memberi pelepasan utk solat Jumaat. Skrg saya tidak pasti sbb dah lama x semak Akta Pekerjaan

    REPLY

  4. mcm kat opis sya ni ada 2 pilihan.. sebelh bilik air ada.. dalam opis pun ada.. tp mmg rasa sedih sgtla bila tempat solat tu letaknya sebelah bilik air…

    REPLY

  5. Assalam..
    Ya la, dekat office hubby saya pun sama, bilik air bertentangan dengan toilet tapi terjaga elok la kedua-duanya.
    Mudah juga kadang2 tu, bila ke tandas, nak solat pun dekat, tak perlu ke tempat lain lagi..
    Kalau di RnR, lepas berjalan ke tandas, nak kena ke arah lain pula untuk solat, makan masa jugak ni..
    Kesimpulannya, baik ada dari tak ada langsung dan bersih.

    REPLY

  6. Mushola dan tempat berwudhu memang sebaiknya da dalam setiap fasilitas agar kita bisa melaksanakan kewajiban agama kita untuk menunaikan shalat.

    REPLY

  7. Yerlah brother.. sekurang2 ada bilik solat di office
    kira memang sudah terbaik dari majikan sediakan..
    pasal musholla tuh lain kali kalau nak kuar idea kau
    baca ayat2 cinta, baru dia agree.. har3

    REPLY

  8. pelik jg yek yg buat musalla ni mesti dgn tandas sekali mcm x bolh ubah2 dah

    REPLY

  9. mungkin pelukis plan bkn beragama islam agknya..

    REPLY

  10. biasanya pelukis plan mengikut arahan tuan punya bangunan

  11. Premis tempat kerja saya tidak ada masalah untuk ruangan solat yang disediakan untuk pekerja.

    REPLY

  12. aah la mmg kebanyakan tmpt suka bt surau sblh toilet..ntah la sbb pe..ke diorg pk nk mudah pi buang air?? tp mmg kureng sesuai..

    REPLY

  13. antara faktor yang boleh difikirkan tu :

    1 ) sebab senang nak buat piping untuk tempat wudhu musholla tu.

    2 ) dah memang ruang disediakan untuk musholla tu diletakkan berhampiran tandas

    3 ) kalau buat jauh dari tandas mungkin takde siapa nak masuk musholla kot ?

    apa yang penting walaupun berhampiran dengan tandas, kita kena la pastikan kawasan tu tak tercemar dengan najis..nak solat ni kat memana pun boleh asalkan tempat nak dirikan solat tu suci dari najis..

    REPLY

  14. sebaiknya dibuat jauh sedikit daripada bilik air sebab aroma daripada bilik air tu sedikit sebanyak mengganggu kekusyukkan solat seseorang

    REPLY

  15. mmm..musolla tepi jamban..
    kenapa camtu?
    kena jauhkan sikit..

    REPLY

  16. Izzuddin Fauzi29 May 2012 08:25

    tempat aku kerja lagi sakit jiwa… muat sorang je solat 😛

    REPLY

  17. Terima kasih untuk pandangan rakan sekelian,benda yang baik kita jadikan pedoman untuk masa hadapaan supaya dapat diberi jalan penyelesaian

    REPLY

  18. Asalkan bilik solat tu bersih, tiada bau2an yang tak menyenangkan nanti dah kira ok diterima

    REPLY

  19. Kakzakie29 May 2012 09:34

    Sykt tempat kakak lagilah sebaik kakak masuk baru kakak sedikan. Itupun setelah kakak punggah keluar semua kotak yg ada sebab dijadikan stor kononya. Kakak buang semua dan bersihkan. Kakak belikan tikar getah dan bawa kipas dari rumah. Kalau ada pekerja Islam kakak tunjuk bilik comel ini ( bawah tangga utk naik ke tingkat 2). Kakak bersolat dlm bilik kakak (ofice) – sedih kan….

    REPLY

  20. memang lah tak elok pasal dekat jamban…tp rasanya lah diorang nak jimatkan kos piping…xperlu piping panjang…

    btol tu abik ado dari takdo…

    REPLY

  21. salam singgah..:) betul tu.. tapi kalau maintenance bagus xpe juga..

    REPLY

  22. alhamdulillah..dkt ofis memg hampir sempurna kemudahan yd disediakan utk staff..

    REPLY

  23. bagi aku takde masalah. janji bilik air tu bersih.

    REPLY

  24. kebanyakan tempat memang macam tu…kenapa ek

    REPLY

  25. pasal bukan bangunan kita

  26. dulu ada member kerja dengan syarikat cina tak diberi untuk solat jumaat, terus letak jawatan

    tak patut betullah keadaan surau macam di atas tuu

    REPLY

    Replies

    1. dekat mana2 pun ada cukong macam tu,alhamdulilah boss aku ok.tapi kalau kita tak lihat plan kita jarang perasan yg sebanarnya bergini keadaanya

– See more at: http://www.onlajer.net/2012/05/musholla-dan-bilik-air.html#sthash.NTp1PFhv.dpuf

 

 

 

 

 

 

NO JENAMA DAN MODEL HARGA TAWARAN ISTIMEWA
1 York 1.0hp air conditioner YSL3F10/YWM3F10 Wall Split RM799.00 SURVEY SEKARANG
2 Daikin 1.5hp FTN15P & RN15F Eco King Wall Mounted Air Conditioner RM1211.25 SURVEY SEKARANG
3 Sharp 1.0hp eco Non-Inverter Split Air-Conditioner AH/AUA9SED RM793.46 SURVEY SEKARANG
4 KDK KB404 Table Fan 16" RM 125.00 SURVEY SEKARANG
5 KDK KC4GR Wall Fan 16" Remote Control RM 259.00 SURVEY SEKARANG
6 KDK K15V0 Ceiling Fan 60" RM 146.70 SURVEY SEKARANG
*Harga tidak semestinya sama dengan apa yang dipaparkan*

10 Comments

  1. titan
    Twitter:
    August 14, 2013
  2. TehR
    Twitter:
    August 14, 2013
  3. Mohd Shubhi
    Twitter:
    August 14, 2013
  4. Zuan August 15, 2013
  5. kakiblog August 15, 2013
  6. Myra Jay August 15, 2013
  7. Hairul Hissam August 15, 2013

Leave a Reply

CommentLuv badge