Panduan Bisnes homestay Delima pengusaha dan penyewa

0
429

Homestay pekara asas yang perlu ada dari sudut penyewa yang biasa-biasa.
Setakat ada set sofa dengan TV dah ok kot. Nak best sikit ada wifi.

Lagi kalau nak Homestay tu lagi ohsem kena letak jugalah PS4. Mahu ada yang tak tidur gamaknya.
Lagi keperluan asas, Setiap bilik mestilah ada katil. Tak kan nak tidur atas lantai.

Pasang Aircond ya bang baru boleh upgrade harga. Sekarang cuaca tak menentu, Hari Hujan pun boleh panas.

Dapur ada alatan asas dan peti sejuk. Kalau boleh sediakan jer dapur yang mengunakan elektrik. Senang tak payah nak ada Tong Gas. Lagi pun bukan semua penyewa nak masak. Yang penting ada kattle elektrik dengan oven pun jadi lah..

Bergitulah antara buah fikiran yang boleh saya sumbangkan untuk anda yang mahu mula bisnes Homestay.

Walaupun ada pelangan yang selera nya sangat tinggi seakan seperti mahu mengharapkan Homestay yang mereka seperti Hotel, Tetapi ada juga pelangan yang tak kesah. Janji dapat tidur. Konsep mereka, Homestay adalah tempat untuk berehat, tidur, mandi dan buang hajat. Yang lain tak kesah sangat pasal mereka menginap pun hanya dari petang hingga Pagi.

Lain waktu itu pasti mereka ada aktiviti lain, munkin pergi kenduri kahwin ke, pergi melancong tempat peranginan ke, mahupun ada kerja dalam dua tiga hari, tapi, boss kedekut tak mahu sewa hotel.

Jadi banyak sangat ragam. Apa yang boleh sebagai pemilik dan penyewa perlu lah bertimbang rasa antara satu sama lain.

Industri Homestay pun semakin lama semakin berkembang, banyak sangat dah saingan nya. Bersaing secara sehat apa salahnya..

Okeh untuk anda yang mahu bermula, Bisnes homestay boleh lah Rujuk ebook Homestay ini..

Di dalam ebook ini, terdiri daripada 6 bahagian. Iaitu…

  1. Bahagian Pemilihan & Pemilikan Homestay
  2. Bahagian Mempersiapkan Homestay
  3. Bahagian Pemasaran Homestay
  4. Bahagian Pelanggan Check-in
  5. Bahagian Pelanggan Check-out
  6. Bahagian Mengembangkan Bisnes Homestay

Setiap bahagian pula terbahagi kepada beberapa bab. Secara keseluruhan, ebook ini mengandungi 27 Bab kesemuanya dengan jumlah mukasurat sebanyak 115 mukasurat. Ianya sangat padat dan lengkap.

Antara perkara yang disentuh di dalam ebook ini ialah seperti :-

Bahagian 1 : Pemiilihan & Pemilikan Homestay

Tips pemilihan jenis homestay! Tahukah anda, sebenarnya ada 6 jenis hartanah yang boleh anda buat menjadi homestay! kongsikan setiap kelebihan dan kekurangan bagi setiap jenis hartanah tersebut!

Bahagian 2 : Penyediaan Homestay

Bagaimana pula menghias homestay agar nampak ekslusif? Ada 4 tema yang boleh anda gunakan untuk menghias homestay anda!

Bahagian 3 : Pemasaran Homestay

Bab pemasaran pula! Macam mana nak buat? Dalam ebook ini.. Ada 9 cara yang boleh anda lakukan untuk mempromosi homestay anda!

Bahagian 4 : Menyambut Tetamu Check-in

Lepas dah promote dan dapat tempahan… masa untuk sambut tetamu check-in pula. Jadi, macam mana cara nak sambut dan serah kunci yang efektif kepada tetamu homestay anda!

Bahagian 5 : Selepas Pelanggan Check-out!

Selepas pelanggan dah check-out, rumah homestay perlu diselenggara dan dicuci. Apa yang perlu dicuci? Apa yang perlu diselenggara? Berapa kos dan kekerapannya?

Bahagian 6 : Mengembangkan Bisnes Homestay

Dibahagian terakhir ini saya berkongsikan tips dan strategi bagaimana untuk menambah cawangan dan mengembangkan bisnes homestay!

Jadi untuk anda yang berminat untuk mula bisnes homestay ini, Anda boleh sahaja Layari dari SINI Bisnes Homestay

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here