Panduan Resume Macam Manakah untuk Diikuti

Secara praktikalnya korang boleh email resume anda dekat mana – mana syarikat yang kau suka, ataupun mengunakan kaedah kovensional dengan menjadi ala – ala posmen dengan membuat seberapa banyak resume dan menghantarnya kemana – mana syarikat yang dirasakan boleh mengaji anda dengan nilai yang di ingini.

Tapi mukin ada sahaja masalah yang kita akan hadapi ,

 1. Kemukinan email itu akan dibuka baca sambil lalu dan terus ditutup
 2. Resume yang dihantar akan dibuka dilihat sambil lalu dan terus diletak tepi menjadi kertas yang sengaja disusun di atas meja dan terus menerima nasib seperti surat Khabar lama
 3. Kesemua Resume yang diterima akan terus disimpan dalam fail untuk dijadikan salah satu bahan ISO

Jadikah  Apa yang patut dilakukan untuk mengelakan pekara seperti ini berlaku?

kaji selidik Apakah yang patut kita tulis sila kaji syarikat apakah yang anda ingin sertai , Jika syarikat Cina mereka lebih suka yang multi skill , Untuk syarikat Jepun ada yang berkata  mereka mahukan yang berpengalaman, Syarikat orang putih sila tulis dengan jujur resume anda jika tidak mahu kerja sebulan dua dan TNB pastikan ayah,ibu atau saudara mara anda sudah bersama mereka.

Sebenarnya apa yang jelas adalah menulis point – point Kelulusan dan Skil – skil yang anda ada untuk memohon pekerjaan itu dan ditambah dengan kemahiran bahasa yang lain jika ada sudah mampu untuk bakal majikan menimbangkan permohonan anda.

Untuk menulis angka Gaji yang patut dipohon sebaik mukin anda harus membuat rujukan atau survey dekat mana – mana portal pekerjaan dan saya rasa yang paling mudah anda boleh melawati jobstreat disana anda boleh mencari apa jua jenis pekerjaan dan berapa gaji yang ditawarkan mengikut kelulusan,pengalaman dan juga kemahiran yang anda miliki. Saya rasa bab gaji ini agak sensitif jika anda ingin berkerja disesebuah syarikat sila timbang skill yang anda ada dengan gaji yang anda inginkan. Walaupun resume anda kekadang tidak direct dengan majikan seperti melalui tapisan HR ke Admin ke, yang menyemak itu biasanya sudah maklum dengan kadar pasaran semasa. Takut belum sampai dekat boss kerani dah tolong reject permohonan anda itu.

Khidmat Yang Boleh Buat Duit Dari Rumah

Belajar buat resume.

Paling senang kau buka google taip resume pastu enter pasti berlambak dan macam – macam yang akan keluar cari satu yang terbaik dan tiru , dan kalau betulah anda ingin belajar membuat resume yang betul – betul memukau dan mudah korang boleh download dekat Rahsia Resume Mantap yang tak akan ditolak – Insha Allah.

click-hereRahsia Resume Mantap

NO JENAMA DAN MODEL HARGA TAWARAN ISTIMEWA
1 York 1.0hp air conditioner YSL3F10/YWM3F10 Wall Split RM799.00 SURVEY SEKARANG
2 Daikin 1.5hp FTN15P & RN15F Eco King Wall Mounted Air Conditioner RM1211.25 SURVEY SEKARANG
3 Sharp 1.0hp eco Non-Inverter Split Air-Conditioner AH/AUA9SED RM793.46 SURVEY SEKARANG
4 KDK KB404 Table Fan 16" RM 125.00 SURVEY SEKARANG
5 KDK KC4GR Wall Fan 16" Remote Control RM 259.00 SURVEY SEKARANG
6 KDK K15V0 Ceiling Fan 60" RM 146.70 SURVEY SEKARANG
*Harga tidak semestinya sama dengan apa yang dipaparkan*

7 Comments

 1. fendy October 28, 2013
 2. Bahrain October 28, 2013
 3. cikgunas October 28, 2013
 4. hafizrahim
  Twitter:
  October 28, 2013
 5. hafizmd
  Twitter:
  October 28, 2013
 6. Hairul Hissam October 28, 2013
 7. blogger lelaki
  Twitter:
  October 29, 2013

Leave a Reply

CommentLuv badge