Panduan senarai harga lembu dan kambing untuk qurban & aqiqah

Alhamdulilah dewasa ini umat islam dinegara kita sudah semankin berkemampuan untuk melaksanakan ibadah qurban dan aqiqah.

Setiap tahun apabila tiba nya hari raya haji ada sahaja program qurban yang diadakan , tidak kiralah dari pihak mesjid ,surau atau dari orang peseorangan. semuanya berlumba – lumba untuk membuat kebajikan.

Dan sesetengah individu juga ada yang terus pergi keladang peternakan untuk melaksanakan ibadah ini. Antara langkah yang biasa mereka lakukan jika mereka ingin membuat ibadah qurban di kandang .

Pertama – Seperti biasa mereka akan pergi keladang untuk melihat hawan yang akan di qurban kan, sama ada lembu atau kambing.

Kedua- Mereka akan berbincang tentang harga yang patut sesuai dengan keadaan haiwan terbabit, biasanya ia melibatkan saiz dan jantina.

Ketiga – Ada juga perbincangan tentang kos tambahan ,seperti upah untuk memotong,menimbang dan membungkus.

Keempat – . bayar cengkeram dan akan bayar penuh apabila sudah hampir dengan hari raya qurban. ada juga yang akan membayar padi hari haiwan itu diqurbankan.

Kelima – Pada hari qurban tersebut , anda perlu hadir untuk proses menyerahkan nama dan untuk mengambil daging qurban tersebut . Biasanya time ini dekat pusat penyembelihan atau ladang terbabit akan lebih meriah. Ada pengusaha yang akan lebih bermurah hati untuk menyediakan juadah untuk para pelangan dan ahli keluarga peserta qurban.

Lima langkah diatas adalah antara benda yang sering kami lakukan untuk melakukan ibadah qurban. Maklumlah untuk melaksanakan sendiri rasanya seperti tiada man power untuk melakukan kerja – kerja melapah . Nak senang terus sahaja serah dekat pengusaha ladang, Dah siap packing tingal kita untuk membahagi – bahagi daging tersebut untuk mereka yang layak untuk menerimanya.

Malah zaman sekarang ramai juga yang sudah melakukan seperti ini, membuat ibadah qurban sesama keluarga sahaja. Tidak seperti dulu mereka akan memangil jiran – jiran untuk membantu melaksanakan ibadah qurban ini.

Untuk itu terpulang lah kepada individu bagai mana untuk anda mahu menjalankan majlis qurban ini, Yang penting apa yang anda lakukan adalah mengikut syarat dan tertib nya. Mudahkan.

Okeh untuk anda yang tidak punyai kesempatan untuk melakukan ibadah qurban dan aqiqah, Tetapi masih juga mahu menjalankan ibadah ini anda boleh sahaja melakukanya dengan program yang dianjurkan oleh Syarikat – EQURBAN IHSAN SDN BHD.

Menyediakan program qurban & aqiqah yang akan dilakukan ditempat – tempat yang memang sangat memerlukannya.

Sama ada dari dalam negara atau dari luar negara , Khususnya untuk masyarakat Islam Kemboja yang amat memerlukan untuk mereka menstabilkan ekonomi mereka.

Antara program yang dianjurkan oleh pihak EQurban

eQurban.com menyediakan kemudahan untuk anda membuat tempahan Qurban Lembu atau Kambing melalui sistem online kami

Kembara Kemboja merupakan Program Ziarah ke Kemboja untuk melihat sendiri keadaan kehidupan Penduduk Muslim di Kemboja

Wakaf Kemboja melibatkan beberapa projek seperti Tanah Waqaf, Al-Quran Waqaf dan banyak lagi. ia bertujuan memberi keperluan tambahan

Dan senarai harga mereka adalah seperti berikut:-

Harga untuk seekor kambing :-
– RM650 seekor kambing (Luar Negara)
– RM800 seekor kambing (Malaysia)

harga untuk satu bahagian lembu :-
– RM400 satu bahagian lembu (Kemboja)
– RM600 satu bahagian lembu (Malaysia)

Untuk maklumat lanjut dan tempahan anda layari sahaja – http://equrban.com

NO JENAMA DAN MODEL HARGA TAWARAN ISTIMEWA
1 York 1.0hp air conditioner YSL3F10/YWM3F10 Wall Split RM799.00 SURVEY SEKARANG
2 Daikin 1.5hp FTN15P & RN15F Eco King Wall Mounted Air Conditioner RM1211.25 SURVEY SEKARANG
3 Sharp 1.0hp eco Non-Inverter Split Air-Conditioner AH/AUA9SED RM793.46 SURVEY SEKARANG
4 KDK KB404 Table Fan 16" RM 125.00 SURVEY SEKARANG
5 KDK KC4GR Wall Fan 16" Remote Control RM 259.00 SURVEY SEKARANG
6 KDK K15V0 Ceiling Fan 60" RM 146.70 SURVEY SEKARANG
*Harga tidak semestinya sama dengan apa yang dipaparkan*

4 Comments

  1. Sis Lin June 1, 2018
  2. anuar June 1, 2018
  3. mia liana June 5, 2018
  4. mrhanafi June 7, 2018

Leave a Reply

CommentLuv badge