Pengalaman bercuti kali pertama di Batam apa yang menarik

Pernah tak anda sampai ke Batam, sebuah pulau kecil yang bergitu hampir dengan Johor bahru dan Singapura.
Sebenarnya sudah bergitu lama saya mendengar kesah tentang orang pergi dan balik ke pulau kecil milik Indonisia ini.
Tangapan pertama saya terhadap orang yang kepulau ini adalah sekadar untuk cap pasport supaya nampak mereka seperti pelancong yang selalu berulang alik atas urusan tertentu atau mereka mahu tinggal di Malaysia sebagai pekerja kontrak yang tidak memerlukan permit. Ala – ala free lance kot mereka ni.

Okeh tahun ini saya berpeluang juga ke sana disebabkan oleh jemputan kenalan saya yang sudah menetap disana. Oleh kerana saya pergi dengan kenalan yang lain terpaksalah saya menaiki feri dari stulang , walaupun cadang nya naik dari pasir gudang.

Perjalanan mengambil masa selama dua jam, keadaan feri terasa seperti menaiki bas express lama dari larkin ke pontian hihih.

Bertolak pagi sekitar pukul sebelas , tiba dikepuluan riau batam jam 12 tengah hari , jimat sejam untuk hari ini disebabkan perbezaan masa kita yang awal sejam dari mereka.

Sampai di batam saya dibawa ke sebuah restoran yang agak popular dikalangan pelancong, Perut sudah lapar memang sedap dengan ikan guramenya, ayam katiknya dan berberapa makanan Indonisia yang bergitu sinonim untuk para pelawat yang datang berkunjung.

Saya tak berapa kesah makan tepi jalanpun tak pe janji halal dan thoyibah. Tetapi oleh kerana nak merasa kelainan apa salahnya, tak mahal pun makan 7 orang sekitar 400ribu rupiah je.

Selepas mengisi perut tiba masanya kita check in ke hotel yang biasa diduduki oleh warga singapura, Suka saya nyatakan kena boking awal dan kalau dua malam terus dua malam, pasal ada pelangan yang nak extend tak dapat disebabkan warga singapura suka pergi urut kaki disini.

Nak lagi best kena ikut pakage perlancongan lah ,

Saya dan isteri hanya sekadar ronda – ronda disekitar pulau batam , Nak kemana – mana pun saya google apa yang patut kita boleh dapat dan boleh pergi disekitar pulau ini.

Munkin untuk next trip kita akan melompat dari satu pulau ke satu pulau ,untuk merasai pengalaman baru yang tidak pernah kita ketahui.

Tempat makan tengahari kami

Macam biasa melancong dan makan seperti tidak dapat dipisahkan

Batam city hotel disekitar iini banyak kemudahan nya,shoping complex pun dekat hihi

Besar bilik ini, Satu keluarga lima orang pun ok lagi hihi

Icon jambatan belerang

Kena tengok malam tadi bulan ada mengambang ke tak, baru tahu isi dia banyak atau sikit,RM30 jer ni

Buktinya saya dah sampai batam haha

Dhuha disini la dulu

Tidak jauh dari kawasan Welcome to Batam, beritahu jer taxi driver dia boleh bawa

Stay back 200 feet ,hihihi

Makan petang dekat sini , sedap juga

Pagi minggu ada dangdut “o” dekat pantai coastarina

Macam biasa sebelum pulang kita kena dulu Nasi padang pak datuk, mereka kata dekat jay bee , tak se ori yang ini.

Okeh semoga bermanfaat untuk anda yang cadang – cadang nak bercuti secara budget di oversea, hihihi Baca juga¬† –Pengalaman naik Feri ke Batam

IKLAN: Senarai Homestay MurahHOT OFFER

NO JENAMA DAN MODEL HARGA TAWARAN ISTIMEWA
1 York 1.0hp air conditioner YSL3F10/YWM3F10 Wall Split RM799.00 SURVEY SEKARANG
2 Daikin 1.5hp FTN15P & RN15F Eco King Wall Mounted Air Conditioner RM1211.25 SURVEY SEKARANG
3 Sharp 1.0hp eco Non-Inverter Split Air-Conditioner AH/AUA9SED RM793.46 SURVEY SEKARANG
4 KDK KB404 Table Fan 16" RM 125.00 SURVEY SEKARANG
5 KDK KC4GR Wall Fan 16" Remote Control RM 259.00 SURVEY SEKARANG
6 KDK K15V0 Ceiling Fan 60" RM 146.70 SURVEY SEKARANG

4 Comments

  1. Sunah Sakura April 25, 2018
  2. kisahsidairy April 26, 2018
  3. juju April 26, 2018
  4. Liza Razak May 10, 2018

Leave a Reply

CommentLuv badge