Pilihan Kerjaya Untuk Yang Mahu Berjaya

Taniah anda telah berjaya memasuki bidang oil and gas, Esok anda sudah boleh mula bekerja. Untuk permulaan anda akan ditempatkan dibahagian pump. Nanti apabila prestasi anda meningkat anda akan diserap pada bahagian jualan. Semoga anda boleh menunjukan prestasi yang memberangsangkan.

Okeh itu adalah salah satu intisari kesah daripada sebuah buku yang saya pernah baca. Tajuk buku itu aku buat – buat lupa. Tetapi apa yang diceritakan ada kebenaranya juga. Anda perlu tunjukan prestasi untuk anda mencapai matlamat dan cita – cita anda.

Panduan Kerjaya Untuk Yang Mahu Berjaya

Apa yang nak dibincangkan adalah sikap anak muda kita , dalam segi karier atau kerjaya .
Percayalah lah rakan – rakan saya yang seumur dengan saya ada yang melalui perjalanan karier dengan mengunakan strategi melompat antara satu syarikat , ke syarikat yang lain. Kaedah ini sunguh berkesan apabila skill yang ada dapat mempengaruhi kadar gaji yang diidamkan nya. Dalam masa setahun sahaja beliau mampu menaikan kadar gajinya lebih daripada RM500. Jika gaji waktu itu gaji sudah mencecah lebih daripada RM3ribu, memang  hidup mewah lah anda , belum lagi dicampur kerja lebih masa dan elauan lain jika ada.

Welder

Ada welder bergaji besar , ada welder bergaji cukup – cukup makan

Jadi bayangkan dalam penghujung tahun 90an hingga awal 2000 beliau mampu menaikan kadar gaji beliau sendiri dengan hanya berbekal sijil SPVM. Inikah pula anda yang berkelulusan lebih daripada itu. Semuanya adalah kerana usaha dan sangup mengambil kerja yang lebih daripada yang dipersetujui.

Sebagai contoh, Seorang pemuda baru bekerja ditugaskan untuk menjaga sebuah mesin tetapi dalam masa yang sama beliau dengan rela hati mahu belajar mesin yang lain , Dalam masa setahun dua sahaja seorang operator mesin akan dinaikan pangkat menjadi seorang juruteknik. Pandangan saya naik pangkat , bersamaan juga dengan naik gaji.  Rasanya mana – mana tempat ada juga berlaku seperti ini. Orang baru tanpa mengambil masa yang lama , mudah sahaja naik pangkat, manakala orang lama, masih lagi ditakuk lama. Situasi bergini mulalah ada yang tidak puas hati dan mula lah nak dengki.

Ada yang sangup menyalahkan pihak atasan dengan mendakwa pilih kasih , sedangkan mereka juga sudah lama diberi peluang tetapi tidak pula bertindak untuk memajukan diri sendiri.

Anda harus faham bermulanya anda menulis Resume,Temuduga hingga diberi peluang bersama syarikat , anda sepatutnya meletakan satu hala tuju. Mungkin dari kesah amran penjaga pump yang akan diberi peluang untuk berada dibahagian jualan boleh dijadikan satu  contoh. Anda perlu memajukan diri sendiri untuk mencapai apa yang dikhendaki. itu sahaja . Tak perlulah melenting apabila ada yang mendapat kelebihan . Kita sendiri yang perlu menilai layak atau tidak untuk menerima kelebihan itu.

Untuk anda yang bermula untuk bekerja fikir – fikirkan lah, Andakah anda mahu kerja dari tahun pertama hingga tahun – tahun seterusnya, duduk pada tahap yang sama. Dan apabila ada orang baru yang baru bermula sudah mula menunjukan prestasi untuk terus meningalkan kedudukan anda.

p/s: Opss sebelum terlupa, untuk anda yang sedang mencari kerjaya yang sesuai anda bolehlah melayari laman  kerjaya yang ini, dan apabila sudah tahu dan mahu memohon pekerjaan itu bolelah kiranya anda mendapatkan panduan RESUME Terbaik untuk dijadikan panduan.

p/s :

Memang sah, kerajaan sudah bekukan ambilan pegawai perkhidmatan awam untuk tahun 2015.

Pihak JPA dah buat sidang akhbar. Tapi itu semua bukan halangan anda untuk memulakan karier ditempat lain kan, Anda boleh semak disini untuk alternatif kerjaya  yang lain-

http://jvsecurepay.com/access/272ly/1749?camp_id=3829

NO JENAMA DAN MODEL HARGA TAWARAN ISTIMEWA
1 York 1.0hp air conditioner YSL3F10/YWM3F10 Wall Split RM799.00 SURVEY SEKARANG
2 Daikin 1.5hp FTN15P & RN15F Eco King Wall Mounted Air Conditioner RM1211.25 SURVEY SEKARANG
3 Sharp 1.0hp eco Non-Inverter Split Air-Conditioner AH/AUA9SED RM793.46 SURVEY SEKARANG
4 KDK KB404 Table Fan 16" RM 125.00 SURVEY SEKARANG
5 KDK KC4GR Wall Fan 16" Remote Control RM 259.00 SURVEY SEKARANG
6 KDK K15V0 Ceiling Fan 60" RM 146.70 SURVEY SEKARANG
*Harga tidak semestinya sama dengan apa yang dipaparkan*

7 Comments

 1. mrhanafi May 21, 2015
 2. Noriza Rahman
  Twitter:
  May 21, 2015
 3. titan
  Twitter:
  May 21, 2015
 4. muliani May 22, 2015
 5. suri May 22, 2015
 6. AZENI AHMAD May 22, 2015
 7. sabree hussin June 13, 2015

Leave a Reply

CommentLuv badge