Psikologi untuk Berjaya

Dua tiga bulan yang lepas, tempat aku ada mengambil seorang lagi welder,Tukang kimpal. Tapi menurutnya, sudah berberapa bulan tidak memegang alatan kimpal dan waktu itu level pun masih tahap aprentice lagi.”kira tahap aura laga kuning.”

Nasib Pekerja Melayu

Bagi aku itu bukan menjadi masalah, yang penting orang muda mesti mahu berkerja.”buat masa ini projek mengimpal takde, kau boleh tolong lah apa – apa yang patut” –

Gambar google untuk aku mengambarkan situasi perlunya berkerja walaupun tidak punyai kemahiran tangan.

Setelah berberapa minggu berkerja sebagai helper, barulah mula masuk fasa projek mengimpal . Namun hasil pertama kimpalan orang baru ini agak kurang memuaskan. Sesetengah senior mula mempersoalkan kebolehanya, bagi aku hasil pertama bukan suatu ukuran yang boleh diguna pakai, baru satu tak kan kamu dah mula nak downkan orang itu. sampai satu tahap kau angap orang itu tidak pandai. Kita harus beri peluang seperti welder, jika mereka weld tidak cantik, minta mereka canai, gosok kasi rata,dan kasi weld semula pada bahagian yang tidak memuaskan.

Psikologi untuk Berjaya 

Dan aku percaya , jika seseorang itu sentiasa kena push supaya melakukan sesuatu yang mereka tidak mahir, Insha Allah mereka akan mahir suatu hari nanti. Seperti pengajar di sekolah memandu , tak kan lah apabila seseorang itu tak pandai bawa kereta,bawa kereta pun asyik langar tiang, adakah orang yang baru belajar memandu itu kita terus cop tak pandai dan esok kau tak payah datang lagi. Pasti nya tidak pernah jumpa kes serberginikan.

Gajah borneo

Pada pendapat aku kita harus ada satu mind set, Jika nak kan orang itu berjaya. Didik fikiran kita supaya apabila orang bawahan kita berjaya,pandai skil full. maka dengan secara otomatisnya kita juga turut berjaya. Malah kerja kita akan semangkin mudah, Kita boleh belajar benda yang baru , buat marketing ka, cari prospek baru ka mahu pun belajar benda – benda yang tidak pernah kita cuba sebelum ini.

Adakah gajah juga terpengaruh dengan psikologi untuk bermain bola?

Seperti juga aku menulis dalam blog ini, rasanya artikel pertama aku  malu nak ping kembali, sebelum aku baca dan aku edit kembali dengan ayat – ayat yang lebih sesuai untuk digunakan.

Mungkin juga  perkara ini berlaku akibat Psikologi melakukan aktiviti menulis berulang – ulang kali dengan mencipta ayat -ayat yang sedap dibaca dan sedap di eja.

NO JENAMA DAN MODEL HARGA TAWARAN ISTIMEWA
1 York 1.0hp air conditioner YSL3F10/YWM3F10 Wall Split RM799.00 SURVEY SEKARANG
2 Daikin 1.5hp FTN15P & RN15F Eco King Wall Mounted Air Conditioner RM1211.25 SURVEY SEKARANG
3 Sharp 1.0hp eco Non-Inverter Split Air-Conditioner AH/AUA9SED RM793.46 SURVEY SEKARANG
4 KDK KB404 Table Fan 16" RM 125.00 SURVEY SEKARANG
5 KDK KC4GR Wall Fan 16" Remote Control RM 259.00 SURVEY SEKARANG
6 KDK K15V0 Ceiling Fan 60" RM 146.70 SURVEY SEKARANG

12 Comments

  1. Bahrain
    Twitter:
    February 11, 2014
  2. titan
    Twitter:
    February 11, 2014
  3. kakiblog February 11, 2014
  4. Cikgu Bola
    Twitter:
    February 11, 2014
  5. Lizz
    Twitter:
    February 11, 2014
  6. Sya Isya
    Twitter:
    February 11, 2014
  7. cik tom February 12, 2014
  8. suri February 12, 2014
  9. hafiz
    Twitter:
    February 12, 2014
  10. Farid Laham
    Twitter:
    February 12, 2014
  11. papa mifz February 12, 2014
  12. Hafizul
    Twitter:
    February 17, 2014

Leave a Reply

CommentLuv badge