Rahsia Memenangi Tender

Terus terang kalau aku jadi kontarktor yang hanya untuk pasaran syarikat – syarikat swasta, aku akan pilih bidang yang betul – betul aku mahir dan daripada situlah aku akan kembangkan perniagaan aku. Dari kemahiran akulah baru mudah aku nak goreng atau rebus sebut harga tender – tender yang conform aku boleh buat. Dengan tips – tips yang aku pelajari contoh seperti aku kontraktor elektrik jadinya aku mesti mahir  atau lebih kurang seperti cerita dibawah –

Faktor utama untuk menjadi kontraktor yang hebat sudah pastilah anda mesti faham asas-asas kerja yang berkaitan dengan elektrik.
Faktor kedua anda mesti kenal alatan kerja dan barang yang perlu digunakan untuk melaksanakan tugasan,ini penting kerana setiap pemilihan bahan kerja yang betul dapat menjimatkan kos dan masa,sebagai contoh seorang wireman harus peka keadaan pesekitaran tempat kerja,jika beliau ingin menarik sebatang kabel ditempat yang sempit atau kurangnya ruang untuk berkerja ,adakah dia harus mengunakan trunking atau condiut pipe atau flexible pipe.(seorang kontraktor harus mahir memberi gambaran awal tentang apa yang harus dibuat semasa lawatan kerja).Dengan info yang tepat perkerja2 dibawah kawalanya dapat melakukan tugasan dengan masa yang ditetapkan. Dan aku sebagai tukang letak harga kacang je nak bubuh rega..
Faktor masa adalah penting kerna kebanyakan kontraktor elektrik menjana keuntungan dengan masa kerja,ini disebabkan kos utama elektrik adalah bergantung kepada turun naiknya pasaran harga cooper  dunia.Kebiasaanya harga untuk satu point kuasa tidak lebih dari Rm150 jadi jika kerja dapat disiapkan dengan masa yang ditetapkan syarikat mungkin mengalami kerugian. ha yang ini aku kena pandai ejas kos dekat mana – mana job yang perlu ditambah.
Dan yang paling best sekali faktor kena pandai berbicara dan menabur janji-janji yang tak pasti,faktor ini memang cukup penting,disebabkan kita perlu menyakinkan purchaser dan jurutera2 M&E yang dah pasti sekolah lagi tinggi daripada kita. Susah – susah err bro Badminton malam ni hehe.
Tapi dekat atas itu semua untuk tender atau perolehan pihak swasta , Bagai mana pula untuk kerajaan. Mesti korang trpinga – pinga sebut harga dah cantik tapi mana boleh ada entertain ini semua tak boleh tak elok untuk pembangunan negara. Jadi anda mesti lakukan sesuatu apa yang diperlukan oleh pihak kerajaan dan bagaimana penilaian sebut harga dan tender dilakukan .
Jika  tahu rahsianya pasti ia meningkatkan peluang . Jadi untuk rahsia serbegini anda memang patut untuk memuat turun Ebook Rahsia memenangi Perolehan kerajaan yang mudah dibaca dan dapat membantu anda berfikir bagai mana keputusan dibuat agar anda  dapat menjana keuntungan diluar jangkaan anda.
NO JENAMA DAN MODEL HARGA TAWARAN ISTIMEWA
1 York 1.0hp air conditioner YSL3F10/YWM3F10 Wall Split RM799.00 SURVEY SEKARANG
2 Daikin 1.5hp FTN15P & RN15F Eco King Wall Mounted Air Conditioner RM1211.25 SURVEY SEKARANG
3 Sharp 1.0hp eco Non-Inverter Split Air-Conditioner AH/AUA9SED RM793.46 SURVEY SEKARANG
4 KDK KB404 Table Fan 16" RM 125.00 SURVEY SEKARANG
5 KDK KC4GR Wall Fan 16" Remote Control RM 259.00 SURVEY SEKARANG
6 KDK K15V0 Ceiling Fan 60" RM 146.70 SURVEY SEKARANG
*Harga tidak semestinya sama dengan apa yang dipaparkan*

19 Comments

  1. titan
    Twitter:
    October 5, 2013
  2. Hafizul
    Twitter:
    October 5, 2013
  3. blogger lelaki
    Twitter:
    October 5, 2013
  4. Mohd Shubhi
    Twitter:
    October 5, 2013
  5. Khairul Zamri
    Twitter:
    October 6, 2013
  6. pahan October 6, 2013
  7. Rahmat Ariffin October 6, 2013
  8. Hazmin Hamudin October 6, 2013
  9. papa mifz October 6, 2013

Leave a Reply

CommentLuv badge