Salemens

      Hari yang gundah gulana kat staf-staf tempat aku kerja.Seorang salemens dari sebuah syarikat supplyer aku telah dikenakan tindakan tatatertib oleh boss aku.Hanya kerana tidak mematuhi akta kawalan harga patut yang boss aku tetapkan dia telah dilarang sama sekali untuk masuk kedalam kawasan syarikat.Siap tanya ada sesiapa yang diberi layanan istimewa atau makan besar.takde boss.Yang jadi baruanya mungkin manager aku dah nak terkeluar baru nak cari lobang,Dah tahu kerja dah conform oder lah awal kat tempat lain (KL).Ingat itu fowarding nak jalan ke? kalau barang tak penuh.
Kekadang tu aku tak faham lah harga seperti cooper atau besi mesti ada turun naik kemungkina stock yang ada pada supplyer aku stock harga yang tinggi,dari itu meraka mungkin menjual mengikut harga yang meraka perolehi,tapi boss tetap hendak mengikut harga pasaran.Boleh jadi gila kita nak cari supplyer dengan yang murah dengan jarak waktu yang begitu singkat.lainler kalau beli gula ke beras ke senang sikit. Mungkin kalau seluruh rakyat malaysia ikut cara boss aku harga-harga barangan diluar sana mungkin akan menjadi lebih terkawal.
sumber gambar dari google
Cerita disebaliknya bergini boss aku menyemak invois bulan april berkaitan cooper tape sekali dia semak harga di RM38/kg sedangkan harga dipasaran sekadar RM30/kg satu gulung 60kg jadi dia sudah untung RM480 setiap coil,jual dua coil senang -senang boleh dapat seribu.Aku cakap dia orang nak urgent,boss cakap mana boleh macam ni,aku diam je lah.aku call salemens tu cerita apa yang berlaku dia dengan selamba cakap computer error,harga sebenar RM33/kg agak boleh terima ke alasan sebegini.Kau nak kasi sale kau mencanak sangup kau gigit kita orang cukup-cukup.
Dan sekarang aku yang macam nak kena sourceing lebih sikit nak oder barang kena setiap masa cari perbandingan harga.Walhal cuma sekadar 5 baris PVC tape.
Sumber gambar dari google

Bendanih lah yang menjadi isu hangit kat ofis aku pagi ini,nih kalau mat gian dapat boleh seminggu enjoy katak sambil tergelak-gelak.

BTW dikesempatan ini juga aku mengucapkan selamat hari guru pada semua guru – guru diseluruh dunia termasuk pak dan mak mertua ku yang menjadi guru mengaji.

NO JENAMA DAN MODEL HARGA TAWARAN ISTIMEWA
1 York 1.0hp air conditioner YSL3F10/YWM3F10 Wall Split RM799.00 SURVEY SEKARANG
2 Daikin 1.5hp FTN15P & RN15F Eco King Wall Mounted Air Conditioner RM1211.25 SURVEY SEKARANG
3 Sharp 1.0hp eco Non-Inverter Split Air-Conditioner AH/AUA9SED RM793.46 SURVEY SEKARANG
4 KDK KB404 Table Fan 16" RM 125.00 SURVEY SEKARANG
5 KDK KC4GR Wall Fan 16" Remote Control RM 259.00 SURVEY SEKARANG
6 KDK K15V0 Ceiling Fan 60" RM 146.70 SURVEY SEKARANG

11 Comments

  1. mie May 16, 2012
  2. JebengOtai™ May 16, 2012
  3. Lagenda May 16, 2012
  4. pipoq May 16, 2012
    • onlajer May 16, 2012
  5. Norasikin May 16, 2012
  6. ProfHariz May 16, 2012
  7. Izzuddin Fauzi May 16, 2012
  8. akubiomed May 17, 2012
  9. CIK TOM May 17, 2012

Leave a Reply

CommentLuv badge