Sarung Tangan Juga Berbahaya.

Jika anda berada pada aliran kejuruteraan. Alatan tangan seperti Hand Drill, Grinder mahu pun Jigsaw adalah antara alatan yang kerap sekali digunakan. Baik pada industri pembuatan atau pemasangan alatan kuasa ini sangat diperlukan bagi melancarkan pekerjaan dan menjimatkan masa.

Apabila alat – alat tangan yang berkuasa elektrik ini digunakan, kita sepatutnya harus selalu memberi peringatan kepada pekerja bawahan kita supaya, berhati – hati mengunakanya. Gunakan alat perlindungan yang sesuai, seperti google, mask hidung, Ear plug mahupun sarung tangan.

Pakaian!. Jangan gunakan pakaian yang labuh – labuh, jika memakai long sleave sebaiknya butang padang pergelangan tangan, atau seeloknya lipat hingga ke siku.

Aksesori diri seperti jam pintar, gelang dan cincin tidak perlulah dipakai, anda ingin berkerja bukan mahu melaram. Takut nanti tersangkut pada tali bahaya tu.

Berbalik pula pada sarung tangan. sebenarnya anda memang sama sekali tidak digalak mengunakan sarung tangan sewaktu mengunakan alatan yang berputar. Lebih – lebih lagi sewaktu anda melakukan kerja – kerja mencanai besi, barang yang perlu dicanai banyak, anda merasa bosan, fikiran melayang.. silap hari bulan sarung tangan yang anda pakai akan tersangkut pada grinder yang berpusing laju. Waktu serbegini anda tidak boleh panik jerit pada rakan terdekat untuk memohon bantuan mematikanya.

Sarung tangan tersangkut pada grinder

Salah satu opsyen sarung tangan yang harus digunak ialah sarung tangan kulit. Jika tiada paksa majikan anda untuk membelinya.

Sarung Tangan Kulit

Kebiasaan berlaku kemalangan dalam pengunaan peralatan tangan ialah, Perkerja baru tidak diberi taklimat keselamatan. Sehari seminit dua untuk bercerita tentang keselamatan pun tidak mengapa, asal semua perkerja dapat mengetahui pentingnya keselamatan sewaktu berkerja,. Faktor mengantuk juga salah satu perkara yang boleh mendatangkan kemalangan. Ingatkan kepada perkerja apabila mengantuk , cuba – cubalah membuat senaman ringan,pergi minum seteguk dua air masak. Untuk orang muslim , ingatkan untuk pergi solat dahulu jika sudah sampai waktu. Tapi awas jangan pula ada perkerja yang mengambil kesempatan atas budi bicara yang diberikan.

Memang tidak dinafikan kemalangan ditempat kerja akan berlaku, tetapi sikap kita yang ambil berat dan sentiasa mengigati sesama perkerja akan dapat mencegah daripada berlaku kemalangan ditempat kerja

Tawaran untuk menambah pendapatan kepada anda yang banyak melakukan aktiviti online!  – Daftar Berkerja Diatas Talian Sekarang! –

NO JENAMA DAN MODEL HARGA TAWARAN ISTIMEWA
1 York 1.0hp air conditioner YSL3F10/YWM3F10 Wall Split RM799.00 SURVEY SEKARANG
2 Daikin 1.5hp FTN15P & RN15F Eco King Wall Mounted Air Conditioner RM1211.25 SURVEY SEKARANG
3 Sharp 1.0hp eco Non-Inverter Split Air-Conditioner AH/AUA9SED RM793.46 SURVEY SEKARANG
4 KDK KB404 Table Fan 16" RM 125.00 SURVEY SEKARANG
5 KDK KC4GR Wall Fan 16" Remote Control RM 259.00 SURVEY SEKARANG
6 KDK K15V0 Ceiling Fan 60" RM 146.70 SURVEY SEKARANG
*Harga tidak semestinya sama dengan apa yang dipaparkan*

5 Comments

 1. titan
  Twitter:
  January 22, 2014
 2. Mus January 23, 2014
 3. Melastik Bintang January 25, 2014
 4. Hafizul
  Twitter:
  January 29, 2014

Leave a Reply

CommentLuv badge

%d bloggers like this: