Senarai semak barang yang perlu dibawa untuk bercuti

Ahaa cuti sekolah tiba lagi, Ini bermakna Ayah dan Ibu mesti kena tumpang sekaki.

Atok , nenek kata mak, bapak kerja je, Pergilah bawa anak – anak bercuti. kalau tak bawa mereka masa sekarang akan datang boleh jadi menyesal.

Lagipun laki bini kerja , setakat bawa jalan  – jaln tepi pantai apa ada hal. TAk mampu sewa hotel kita sewa home stay, Tak mampu sewa home satay kita sewa je tapak khemah untuk orang awam.

Nak lagi murah , tak payah sewa apa – apa duduk dalam kereta, Mandi dekat RNR. Makan bawa bekal baru lagi adventure. Tapi kalau anak masih baby memang tak patut le. Hotel kan kita boleh search dekat google.

Boleh sewa hotel murah, lagipun tak guna awek trivagoo selalu muncul dekat kaca TV , kalau kita tak reti nak menefaatkanya. Tak gitu.

Tak dinafikan kita memang dah dilatih untuk mendapatkan benda yang murah tetapi harus yang berkualiti dan banyak kuantiti jadi kena rajin lah usaha untuk mencari. Bukan survey satu laman terus je on memang lah harga seperti biasa yang akan kita dapat.

Okeh untuk yang biasa travel munkin tidak perlukan Check list ,Pasal mereka munkin dah ada satu beg khas yang sudah siap sedia dengan perkara remeh temeh yang harus dibawa. Tinggal nak sumbat baju dalam bag sahaja, tetapi kita yang jarang – jarang nak travel  pasti perlukan  berberapa check list yang boleh memudah kan kita untuk mengingat apa yang sudah ada , apa yang belum ada.

Senarai semak barang yang perlu dibawa untuk bercuti

Gambar hiasan , susun dulu apa yang perlu di atas katil

Antara Check list nya adalah seperti:-

  1. Pasport
  2. Flight e-Ticket
  3. Hotel Booking
  4. Transportation Money
  5. Currency Notes
  6. Charger Phone / Power Bank
  7. International Adapter
  8. Travel Iron
  9. Neck – rest Pillow
  10. Medicine
  11. Minyak Angin
  12. Toiletteries
  13. Clothes,inner wear
  14. Sock
  15. Handkerchief
  16. Spare Folding bag
  17. 3in1 baverage
  18. Thermos

Ini adalah antara check list yang perlu kita buat supaya , ada keperluan yang kita patut bawa kita akan bawa. Takutlah nanti benda simple seperti siket pun kita takde , Nasiblah ada sesetengah hotel ada yang menyediakanya tetapi jika tidak tersedia pasti kita kena beli lagi, padahal dekat rumah berlambak.

Buat apa nak bazirkan duit dengan benda yang sudah ada , kalau nanti – nanti hanya diguna sekali sahaja dan kalau dah banyak sangat takut akan tebuang. Ini sudah dikira pembaziran.

Jadi untuk anda yang mahu travel atau pergi bercuti seharusnya luangkan sedikit masa untuk menulis apa yang perlu dibawa , lebih – lebih lagi yang akan travel ke over sea.

IKLAN: Senarai Homestay MurahHOT OFFER

 

 

NO JENAMA DAN MODEL HARGA TAWARAN ISTIMEWA
1 York 1.0hp air conditioner YSL3F10/YWM3F10 Wall Split RM799.00 SURVEY SEKARANG
2 Daikin 1.5hp FTN15P & RN15F Eco King Wall Mounted Air Conditioner RM1211.25 SURVEY SEKARANG
3 Sharp 1.0hp eco Non-Inverter Split Air-Conditioner AH/AUA9SED RM793.46 SURVEY SEKARANG
4 KDK KB404 Table Fan 16" RM 125.00 SURVEY SEKARANG
5 KDK KC4GR Wall Fan 16" Remote Control RM 259.00 SURVEY SEKARANG
6 KDK K15V0 Ceiling Fan 60" RM 146.70 SURVEY SEKARANG

Leave a Reply

CommentLuv badge