Star Trek – Review

“ Space: the final frontier. These are the voyages of the starship Enterprise.  to explore strange new worlds, to seek out new life and new civilizations, to boldly go where no man has gone before. ”

Ayat yang cukup popular bagi pengemar siri sains cakera Star Trek. Pada sekitar penghujung tahun 80an dan awal 90an seperti saya telah menonton berberapa siri filem star trek dan seterusnya mengikuti siri tersebut di telivison.

Pada sekitar tahun 2009 siri popular ini telah difilemkan sekali lagi dimana watak – watak utama seperti James T. Kirk , Spock dan Dr. Leonard “Bones” McCoy bermula. yang ini baru pertama sekali saya tonton walaupun pada era penghujung 80an stesen telivison ada menayangkan berberapa sequel filem seperti I-The Motion Picture · II: Wrath of Khan III: Search for Spock dan berberapa lagi yang tidak pernah saya tonton.

Plot cerita Star Trek 2009
Pada tahun 2233 kapal angkasa USS Federation Kelvin telah dihantar untuk menyiasat fenomena ribut petir diangkasa. Tanpa disangka sebuah kapal Romulan (Narada) yang dikepalai oleh “Ayel” telah muncul dan menuntut kapten kapal USS datang ke kapal narada untuk berbincang tentang dimana “Ambassador Spock” itu berada walaupun beliau sendiri tidak tahu dimana ia berada. Geram dengan kenyataan tersebut Narada’s commander, Nero telah membunuh nya dan terus menyerang USS Kelvin. Pegawai utama George Kirk telah mengarahkan semua anak kapal termasuk isterinya Winona yang tengah sarat untuk meninggalkan kapal USS Kelvin supaya beliau dapat menyerang kembali dengan merempuh Narada. Pengorbanan George kirk adalah untuk memastikan semua anak kapal dan isterinya terselamat, dalam masa george kirk mengawal kelvin untuk merempuh Narada diwaktu inilah isterinya melahirkan James T. Kirk dan disaat lepas melahirkan kelvin telah mermpuh narada.
Tahun – tahun selepasa itu seorang pemuda vulcan telah menyertai kadet angkasa dan telah bertemu dengan Kirk dan Dr.McCoy yang akan menjadi sahabat baik pada masa hadapan.

Dimasa perbicaraan James T. Kirk telah dituduh menipu oleh Spock satu signal dari Vulcan telah diterima dan mengatakan mereka telah diserang disini para kadet telah diarah untuk pergi memeriksa dimana mereka telah dikejutkan dengan bangkai – bangkai kapal angkasa enterprise yang berselerakan. Di Vulcan pihak Romulan telah mengorek planet planet vulcan untuk dimusnahkan. Disinilah dimana kirk dan spock cuba menghalang tetapi gagal dan kapten kapal mereka telah ditawan oleh pihak romulan yang pernah memusnahkan USS Kelvin. Pegisiran pendapat antara kirk dan spock menyebabkan kirk telah dibuang dari kapal dan jatuh disebuah planet dan disitu beliau menjumpai spoke prime dan dengan bantuan spoke prime kirk dapat kembali ke kapal angkasa USS.

Kapal angkasa Narada telah sampai kebumi dan mereka cuba untuk memusnahkanya, disinilah spoke dan kirk berganding bahu cuba menyelamatkan bumi, dan spoke terpaksa akur dengan kepimpinan James T. Kirk untuk mereka menyelamatkan bumi.

Onlajer: Oh rupanya macam tu siri Star Trek itu bermula nampaknya Hollywood sekarang suka mengolah kembali cerita – cerita popular mereka. Pendapat aku cerita ini agak membosankan kalau korang tak pernah tengok siri ini memang macam susah nak tangkap apa jalan cerita yang hendak ditonjolkan. lagi – lagi kalau dapat cerita sound system macam hampeh antara dengar tak dengar dialog yang diucapkan macam mana nak faham. ya tak. Tapi tak kisahlah aku memang pernah mengikuti siri ini memang layan lah tengok cerita ini pun malam sebelum piliharaya ok apa. Aku nak tengok sangat cerita ini pun pasal TV Singapura ada tunjuk promo Star Trek into the Darkness so sebelum layan yang baru elok juga layan yang lama baru ada rasa feal kesinambungannya.

p/s: warga JayBee filem Star Trek 2009 ini akan ditayangkan di TCS 5 petang ahad ini,( konfem aku tak dapat tengok) maghrib – maghrib sapa nak tengok.

NO JENAMA DAN MODEL HARGA TAWARAN ISTIMEWA
1 York 1.0hp air conditioner YSL3F10/YWM3F10 Wall Split RM799.00 SURVEY SEKARANG
2 Daikin 1.5hp FTN15P & RN15F Eco King Wall Mounted Air Conditioner RM1211.25 SURVEY SEKARANG
3 Sharp 1.0hp eco Non-Inverter Split Air-Conditioner AH/AUA9SED RM793.46 SURVEY SEKARANG
4 KDK KB404 Table Fan 16" RM 128.00 SURVEY SEKARANG
5 KDK KC4GR Wall Fan 16" Remote Control RM 259.00 SURVEY SEKARANG
6 KDK K15V0 Ceiling Fan 60" RM 146.70 SURVEY SEKARANG

22 Comments

  1. Onwblogsocial May 8, 2013
  2. mancai May 9, 2013
  3. blackrosehunter May 9, 2013
  4. boni kacak May 9, 2013
  5. auc
    Twitter:
    May 9, 2013
  6. Hafizul
    Twitter:
    May 9, 2013
  7. Khairul Zamri
    Twitter:
    May 9, 2013
  8. titan
    Twitter:
    May 10, 2013
  9. Joe May 10, 2013
    • onlajer
      Twitter:
      May 11, 2013
  10. BeritaKaki May 11, 2013
  11. cik tom May 12, 2013

Leave a Reply

CommentLuv badge