Tips Mencari Entry

Mencari entry atau isi kandungan blog merupkan satu isu yang pasti menghantui setengah blogger baru seperti saya dengan target sesekurangnya berberapa hari mesti memperbaharui entry supaya setiap pelawat yang setia akan mendapat cerita – cerita baru atau pun info terkini dari pada rakan – rakan blogger. Dan secara tidak langsung dengan memperbahrui entry ranking alexa akan menjadi lebih baik dan mungkin setiap entry yang kita hasilkan akan menarik minat orang yang berlainan.

Sebagai contoh jika hari ini kita mengeluarkan dua entry yang berlainan seperti entry kucing dan ikan. bermakna kita telah cuba untuk menarik dua kumpulan peminat andai kata kita ping entry ini di kumpulan facebook. mungkin sahaja ada yang berminat dengan kucing dan ada yang berminat dengan ikan.

Jawatan kosong: Pekerja Part-Time Di Perlukan

Dengan andaian ini lah pemlik blog akan sedaya upaya mencari isi kandungan untuk dijadikan bahan bacaan para pelayar sesawang.

Dari itu bagaimanankah kita hendak mencari kandungan?

Saya pernah terbaca dari John Chow.Com  bagai mana kita hendak mencari isi kandungan , Supaya tidak lah seperti surat khabar, Blog kita sudah tentunya bukan Utusan atau Sinar Harian. Walau pun sama cerita pastinya mereka – mereka mahukan pendapat fikiran kita.

En John telah menulis 8 cara untuk mendapat artikel tetapi saya ambil dahulu lima untuk di pratikan ambil semua kalau tak buleh nak ikut buat apa.

Lima Kaedah Mencari Entry:-

1- Tulis Sendiri
Perkara yang paling susah nak buat pasal idea tak datang – datang tapi apa pun kalau kita mampu tulis sendiri bermakna anda sudah lulus walaupun tulisan anda tungang langang dan teruk sekalipun anda bukan kaki copy dan paste ye tak.

2-Upah Orang Tulis
Yang ini gua rekomen Akma Omar pasal setahu gua banyak artikel dia yang kena celok dan buat masa ini dia sorang sahaja dalam kepala gua blogger yang patut lu orang hire itupun kalau dia nak. Jadinya terpulanglah kepada anda semua nak upah siapa yang penting mesti ada ongkosnya.

Apa takde duit ?

Turun kembali ke langkah pertama.

3-Minta Pembaca Menulis
Cara ini mungkin ramai yang pratikan tapi biasanya blog- blog yang dah femes macam Denaihati,Cik Tom dan lain – lain. Setakat blog kecil – kecilan nih rasanya susah juga nak minta orang menulis untuk kita. Gua pun nak juga hantar artikel dekat dia orang tapi takut siang- siang  kena tendang haha.

Jalan singkat balik ke langkah dua.

4-Tukar – tukar Artikel
Cara ini bagus seperti sistem barter ini artikel hiburan gua nak tukar dengan artikel main masak – masak. Baru cun lagi – lagi sekarang dah ada fb kita boleh trade dekat ruangan message.

(Cerita luar kotak Err korang nak buat tak macam ini aku tulis sendiri review alexa diri sendiri kau pun sama pastu tukar dan paste dekata alexa review. haha super duper evil , aku nak buat korang nak tak nanti boleh pm dekat fb aku haha.)

5- Upadetd entry Lama.
Yang ini aku dah buat untuk cerita one piece front page edition, untung aku pasal benda itu keluar tiap minggu dapat juga aku update selalu. korang boleh buat juga apa, mesti ada artikel yang kau orang buat masa mula – mula berblog , ambil balik artikel itu polish sikit dah jadi brand new.

Jadi ini adalah lima dari lapan yang En.John cerita dekat blog dia kalau tak silap artikel ini dia publish tahun 2006 wah dah lebih sepengal pru, tapi sikit banyak benda ini masih boleh diguna pakai apa. Tak susah rupanya nak buat entry ini kasi taruk sikit hati dah jadi.

IMG_1187

 p/s : Singa tengah mencari isi perut

Terhangat Minggu Ini

Buat Duit Dengan Blog
NO JENAMA DAN MODEL HARGA TAWARAN ISTIMEWA
1 York 1.0hp air conditioner YSL3F10/YWM3F10 Wall Split RM799.00 SURVEY SEKARANG
2 Daikin 1.5hp FTN15P & RN15F Eco King Wall Mounted Air Conditioner RM1211.25 SURVEY SEKARANG
3 Sharp 1.0hp eco Non-Inverter Split Air-Conditioner AH/AUA9SED RM793.46 SURVEY SEKARANG
4 KDK KB404 Table Fan 16" RM 125.00 SURVEY SEKARANG
5 KDK KC4GR Wall Fan 16" Remote Control RM 259.00 SURVEY SEKARANG
6 KDK K15V0 Ceiling Fan 60" RM 146.70 SURVEY SEKARANG
*Harga tidak semestinya sama dengan apa yang dipaparkan*

56 Comments

  1. Oneblogsocial.com April 6, 2013
  2. Hairul Azni
    Twitter:
    April 6, 2013
  3. WRizuan
    Twitter:
    April 6, 2013
  4. safiyhati April 6, 2013
  5. hafizmd
    Twitter:
    April 6, 2013
    • onlajer
      Twitter:
      April 7, 2013
  6. sensasi2020
    Twitter:
    April 6, 2013
    • onlajer
      Twitter:
      April 7, 2013
  7. sensasi2020
    Twitter:
    April 6, 2013
  8. sweetkurma April 6, 2013
  9. khairul asrol April 6, 2013
    • onlajer
      Twitter:
      April 7, 2013
  10. thaqibzaki
    Twitter:
    April 6, 2013
    • onlajer
      Twitter:
      April 7, 2013
  11. titan
    Twitter:
    April 6, 2013
  12. Lizz
    Twitter:
    April 7, 2013
  13. Ladfe Amir April 7, 2013
    • onlajer
      Twitter:
      April 7, 2013
  14. Hairul Azni
    Twitter:
    April 7, 2013
  15. staibaqhang April 7, 2013
    • onlajer
      Twitter:
      April 7, 2013
  16. puteri kasih April 7, 2013
    • onlajer
      Twitter:
      April 8, 2013
  17. Hazmin Hamudin April 7, 2013
  18. Hafizul
    Twitter:
    April 7, 2013
  19. zool
    Twitter:
    April 7, 2013
  20. cikgu naman
    Twitter:
    April 8, 2013
  21. Kesumaangsana April 8, 2013
  22. suri April 8, 2013
  23. TehR
    Twitter:
    April 8, 2013
  24. My Legoland April 9, 2013
  25. fiezaradzi April 9, 2013
  26. fyna
    Twitter:
    April 9, 2013
  27. nasique April 9, 2013
  28. Adib Site April 18, 2013

Leave a Reply

CommentLuv badge