Umrah Murah Dengan Rahsia Umrah DIY

panduan umrah murah tanpa agen

Seronok tengok diorang dapat pergi buat umrah.. pergi ramai-ramai pulak tu.. sekali dengan pasangan, anak-anak dan adik-beradik yang lain. Insha Allah anda boleh juga buat umrah dengan panduan Umrah Murah Dengan Rahsia Umrah DIY.

Kebiasaanya cuti hujung tahun atau cuti sekolah, ramai yang mengambil kesempatan untuk melakukan ibadah umrah.

Perasaan untuk mengunjungi tanah haram Mekah dan Madinah pasti akan dindui untuk kesana. Kalau boleh sekali setiap tahun.

Namun atas faktor kekangan kewangan terpaksalah kita tanguhkan, Ada rezeki empat, lima tahun sekali boleh lah pergi sekali.

Seperti biasa jika kita sudah teringin untuk pergi kesana perancangan ini biasanya sudah dilakukan seawal tahun baru. kerana ada proses yang perlu dilakukan seperti mengikuti kursus, memilih syarikat dan seterusnya untuk mendapat kan Visa dari kerajaan Arab saudi.

Dan ia seperti juga tiket kapal terbang , Booking awal berkemungkinan dapat tempat yang dekat dan murah.

Tinggal terpulanglah anda untuk memilih pakej yang terbaik untuk keperluan rombongan anda.

Tetapi apabila difikirkan kos yang semakin tinggi, dah teringin pula merasa pengalaman baru, Apa kata kita cuba menguruskan nya dengan sendiri.

Dari urusan VISA, penerbangan dan seterusnya hotel penginapan kita tempah sendiri. Ada ilmu semua boleh jadi.

Jika anda ingat maklumat lanjut anda boleh sahaj mendapatkan rujukan daripada laman Rahsia Umrah DIY.

Bagaimana Anda Boleh Kerjakan Umrah Dengan Bajet Kurang Daripada RM7,000 Seorang

Dengan panduan Rahsia DIY anda akan diterangkan tentang berberapa langkah.

Langkah 1 : Merancang Itinerary

Langkah pertama yang paling penting adalah menetapkan terlebih dahulu flow perjalanan anda untuk melakukan umrah.

Berapa lama tempoh untuk anda buat umrah? 7 hari? 9 hari? 12 hari? 14 hari?
Daripada tempoh itu, anda perlu rancang, berapa lama tempoh perjalanan?
Berapa hari perlu berada di Mekah.. dan berapa hari pula perlu berada di Madinah?

Lokasi mana yang perlu anda tuju terlebih dahulu? Mekah dahulu atau Madinah dahulu?
Berapa kali pula mahu buat umrah? Tempat mana yang mahu anda ziarah apabila berada di Mekah & Madinah?

Namun, anda tidak perlu risau… pada langkah ini saya akan bantu anda merancang itinerary anda! Malah.. saya turut berikan juga contoh itinerary dalam bentuk carta alir yang anda boleh ikut dan gunakan! 

Langkah 2 : Penetapan Bajet

Selepas dah ada itinerary , langkah kedua adalah menentukan dan menetapkan bajet pula!
Saya tunjukkan kepada anda apakah kos-kos yang perlu diambilkira untuk merancang bajet anda?

Setelah anda ketahui kos-kos ini, anda akan terkejut melihat begitu banyak wang yang anda boleh jimatkan apabila melakukan Umrah DIY berbanding melakukannya menerusi Travel Agency.

Langkah 3 : Pemilihan Tarikh Melakukan Umrah

Tips pemilihan tarikh  yang sesuai untuk melakukan umrah! Tahukah anda, sebenarnya ada 4 faktor utama yang perlu diambil kira sebelum melakukan  umrah DIY!

4 faktor ini sangat penting kerana ia memberi kesan kepada harga tiket dan penginapan anda nanti!

Waktu bila visa dikeluarkan?  Ia juga memberikan kesan utama dalam menentukan pemilihan tarikh melakukan umrah.

Pakaian apa yang sesuai di bawa pada musim tertentu? Dan ada senarai suhu cuaca di Mekah dan Madinah secara terperinci sebagai panduan.

Ini adalah langkah – langkah yang ada dikongsikan , anda boleh terus layari laman web Rahsia Umrah DIY untuk mengetahui apa yang patut kita ketahui untuk memberanikan diri melaksanakan umrah tanpa mengikut mana – mana agensi.

Semoga perkongsianUmrah Murah Dengan Rahsia Umrah DIY ini bermanfaat untuk anda semua. Untuk lebih info Jom sertai Telegram onlajer, https://t.me/onlajer & Twiter

Panduan Asas Umrah

Panduan Asas Umrah

Mandi wajib (Ghusl) untuk sucikan diri daripada segala kotoran dengan lafaz niat untuk Ihram.
Tukar kepada pakaian Ihram – Lelaki perlu memakai dua kain yang dikenali sebagai Rida dan Izar, dan wanita boleh memakai apa jua pakaian yang melitupi badan dan kepala.
Tunaikan solat wajib atau solat Sunnah dua rakaat.
Hala ke arah kiblat dan mula Ihram – Anda perlu berada dalam Ihram sebelum anda berangkat untuk Miqat di Mekah.
Semasa Miqat, lafaz niat untuk menunaikan Umrah.
Lafaz bacaan Talbiyah dan adalah dinasihatkan untuk terus membacanya dari saat masuk Ihram sehingga mengerjakan Tawaf.

Apabila tiba di Kaabah, hentikan bacaan Talbiyyah dan anda perlu mempunyai Wudhu.
Sentuh Hajar Aswad dan mulakan Tawaf. Sebaik-baiknya, sentuh dengan tangan kanan dan cium Hajar Aswad. Walau bagaimanapun, jika anda tidak dapat menciumnya, anda boleh sentuh dengan tangan anda dan kemudiannya cium tangan anda. Jika anda tidak dapat menyentuh Hajar Aswad, halakan tangan anda ke arahnya dan lafaz “Allahu Akbar”.
Pusing keliling Kaabah dengan posisi Kaabah di sebelah kiri anda. Lelaki mesti mendedahkan bahu kanan semasa Tawaf, yang dikenali sebagai Idtiba’. Ini dilakukan dengan meletakkan kain Rida di bawah ketiak kanan dan melemparkannya ke atas bahu kiri. Lelaki juga patut melakukan ‘Raml’ iaitu berlari-lari anak dan mengambil langkah-langkah kecil semasa tiga pusingan pertama Tawaf dan kemudian berjalan seperti biasa semasa empat pusingan seterusnya.
Setelah selesai tujuh pusingan Tawaf, pergi ke Makam Ibrahim dan baca:
وَاتَّخِذُوْا مِنْ مَّقَامِ إِبْرَاهِيْمَ مُصَلًّى
(Dan jadikanlah oleh Kamu Makam Ibrahim itu tempat sembahyang. [ Al-Quran; 2:125]

Tunaikan solat dua rakaat di belakang Makam Ibrahim. Jika sukar untuk mencari tempat, anda boleh tunaikan solat di mana-mana di dalam masjid tersebut.

Setelah menunaikan solat, kembali ke Hajar Aswad dan sentuhnya jika boleh.

Tuju ke tempat Sa’i dan apabila anda berdekatan dengan bukit Safa, baca:
إِنَّ الصَّفَا وَالْمَرْوَةَ مِنْ شَعَآئِرِ اللَّهِ فَمَنْ حَجَّ الْبَيْتَ أَوِ اعْتَمَرَ فَلاَ جُنَاحَ عَلَيْهِ أَنْ يَطَّوَّفَ بِهِمَا وَمَنْ تَطَوَّعَ خَيْراً فَإِنَّ اللَّهَ شَاكِرٌ عَلِيْم
(Sesungguhnya “Safa” dan “Marwah” itu ialah sebahagian daripada Syiar (lambang) agama Allah; maka sesiapa yang menunaikan ibadat Haji ke Baitullah atau mengerjakan Umrah, maka tiadalah menjadi salah ia bersaie (berjalan dengan berulang-alik) di antara keduanya. Dan sesiapa yang bersukarela mengerjakan perkara kebajikan, maka sesungguhnya Allah memberi balasan pahala, lagi Maha Mengetahui [Quran; 2:158])

Naik ke Bukit Safa, hala ke arah kiblat dan angkat tangan anda sambil lafaz bacaan di bawah sebanyak 3 kali:
اللّهُ أكبر, اللّهُ أكبر, اللّهُ أكبر
(Allah Maha Besar, Allah Maha Besar, Allah Maha Besar.)

لاَ إِلَهَ إِلاَّ اللَّهُ وَحْدَهُ لاَ شَرِيْكَ لَه، لَهُ الْمُلْكُ وَ لَهُ الْحَمْدُ يُحْيِي وَ يُمِيْتُ وَ هُوَ عَلَى كُلِّ شَيْءٍ قَدِيْر؛ لاَ إِلَهَ إِلاَّ اللَّهُ وَحْدَهُ لاَ شَرِيْكَ لَه، أَنْجَزَ وَعْدَهُ وَ نَصَرَ عَبْدَهُ وَ هَزَمَ الأَحْزَابَ وَ حْدَه
(Tiada sembahan yang berhak disembah kecuali hanya Allah semata-mata, tidak ada sekutu bagi-Nya. Milik-Nya lah segala kerajaan dan segala pujian untuk-Nya. Dia yang menghidupkan dan yang mematikan. Dia Mahakuasa atas segala sesuatu. Tiada sembahan yang berhak disembah kecuali hanya Allah semata-mata. Dialah yang telah melaksanakan janji-Nya, menolong hamba-Nya dan mengalahkan tentera sekutu dengan sendirian)

Turun ke Marwah dan lelaki perlu berlari di kawasan lampu hijau. Kawasan tersebut ditanda dengan dua penanda hijau – lelaki sepatutnya berlari sehingga penanda kedua dan kemudian berjalan seperti biasa naik ke bukit Marwah.
Sambil menghadap ke arah Kiblat, lafaz apa yang dibaca di Safa.
Turun semula dan tuju ke Safa. Apabila tiba di Safa, ulang langkah-langkah seperti di atas dan langkah yang sama juga apabila kembali ke Marwah sebanyak tujuh kali perjalanan (satu perjalanan dikira dari Safa ke Marwah).

Lelaki perlu mencukur kepala mereka sepenuhnya atau memotong rambut mereka. Manakala wanita dilarang untuk mencukur kepala dan hanya dibenarkan untuk memotong sedikit helaian rambut mereka. Perbuatan memotong rambut melambangkan seseorang menyerahkan penampilan fizikal dan tunduk sepenuhnya kepada Allah.

Baca juga – Rahsia Umrah DIY

Baca juga – Senarai Kelengkapan Ibadah Haji dan Umrah

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge