Penjadualan semula peperiksaan disebabkan Covid19

0
884

Kenyataan media Kementerian pendidikan Malaysia.

Penjadualan semula peperiksaan dibawah kendalian Kementerian pendidikan Malaysia berikutan perintah kawalan pergerakan disebabkan penularan jangkitan Covid19.

Updated
15 April 2020 – 16:00 pm

NOTA RINGKAS – Ringkasan awal
Sidang Media MOE

0. Pembukaan sekolah tertakluk pada  perkembangan semasa Dan nasihat KKM – 500,444 org Murid yg terlibat dengan peperiksaan awam akan memulakan dahulu persekolahan. Tarikh pembukaan akan dimaklumkan 2 Minggu sebelum pembukaan.

1. Garis Panduan pembukaan sekolah akan dikeluarkan oleh KPM.

2. Tarikh peperiksaan
– SPM – suku pertama 2021
– STPM – semester 2?- Ogos 2020
– semester 3 – suku pertama 2021

3. Tangguh kemasukan ke IPT matriculation, diploma – Julai/Ogos 2021

4. Ijazah – sept 2021

5. UPSR/PT3- 2020 – dibatalkan

6. Tidak menjejaskan penilaian UPSR/PT3 – kerana ada penilaian lain yang akan diguna pakai untuk menilai pencapaian murid.

7. Memperkenalkan kaedah baharu untuk UPSR. Bukan akademik semata2. Sama seperti untuk PT3 untuk kemasukan ke SBP, SMKA, MRSM dll.

8. Untuk pemilihan aliran Murid lepasan PT3 – ada kaedah baharu akan digunakan untuk menilai pencapaian murid.

9. Penekanan terhadap kekangan murid Di Rumah dalam memberikan tugasan kepada Murid seperti capaian internet yg menjejaskan PdP Di Rumah.

10. Takwim – akan dimaklumkan dari semasa ke semasa.

11. Murid di luar bandar turut diambil kira Dan guru perlu mencari kaedah terbaik untuk membantu Murid. Guru ialah golongan yg kreatif. KPM akan sentiasa mencari jalan untuk selesaikan isu pdp.

12. Apabila sekolah dibuka semula, penjarakkan sosial tetap diambil kira. Garis panduan yg disediakan wajib dilaksanakan. PPD diminta memastikan perkara ini.

13. PdP semasa PKP seperti biasa dengan menggunakan pelbagai kaedah Dan penggal persekolahan berlaku sebagaimana yang dijadualkan.

14. Perincian untuk pembukaan sesi 2021 akan dimaklumkan kekal.

15. Pertindihan masa dalam peperiksaan akan diperincikan kemudian.

16. Keperluan Murid sebelum peperiksaan akan diambil kira sebelum Murid menduduki peperiksaan. Pelajar akan diberikan ruang yang secukupnya untuk persediaan peperiksaan

17. Secara umum, peperiksaan sekolah agama juga akan mengambil pendekatan yang sama dengan sekokah bawah kelolaan KPM.

18. Guru-guru disarankan untuk sentiasa meningkatkan kaedah pengajaran Dan pembelajaran Murid Di Rumah dgn kreativiti masing – masing.
Terima kasih.

Semoga info ini bermanfaat untuk anda semua.

Previous articleBaca komik pendekar laut
Next articleBaca komik pendekar laut genarasi 2
Blog onlajer telah mula bersiar pada tahun 2012. Blog ini asalnya banyak bercerita tentang nota pembelajaran elektrik fasa satu. Dari situ ia terus berkembang menjadi blog teknikal lifestyle yang jarang - jarang anda baca. Semoga perkongsian yang di muat naik blog onlajer dapat memberi manfaat kepada pembaca sekelian. Sebarang maklumat yang ada disini adalah berdasarkan pengalaman dan pembacaan penulis . Dan ada juga blog post yang diterbit mengandungi maklumat yang diambil dari laman web yang akan dinyatakan pada artikel tersebut. Sebarang maklumat yang diguna pakai adalah tertakluk kepada risiko anda sebagai pembaca.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

CommentLuv badge