Tips Penjagaan Kuku

0
275
Tips Penjagaan Kuku

Apakah fungsi kuku?

Menurut wikipedia Kuku mempunyai 2 fungsi utama. Fungsi pertama yang diketahui secara umum ialah sebagai pelindung kepada hujung jari. Fungsi keduanya yang juga penting ialah memberikan lebih sensitiviti terhadap deria sentuh. Hujung jari diliputi dengan reseptor yang banyak yang membenarkan kita menerima maklumat dengan lebih efektif apabila kita menyentuh sesuatu objek. Kuku bertindak sebagai penentang daya yang menambahkan lagi sensitiviti kulit, walaupun pada kuku itu sendiri tidak mempunyai saraf dan reseptor.

Manakala menurut kita kuku ialah sesuatu kulit keras dihujung jari yang perlu dipotong setiap minggu. Dan antara fungsinya ialah untuk mengopek selotep yang melekat diatas meja. hehehe

Pernahkah anda terasa kuku anda seperti mudah patah atau terkoyak?  jika ia anda berkemungkinan kekurangan 3 Vitamin yang penting.

3 Vitamin untuk kesehatan kuku

1. Besi
Kuku rapuh bisa menjadi tanda-tanda tubuh kekurangan zat besi. Carilah suplemen yang mengandung zat besi. Selain suplemen, sebagai alternatif lain adalah dengan mengonsumsi kacang-kacangan, daging merah tanpa lemak, dan sayuran hijau. Makanan-makanan tersebut mengandung vitamin yang penting bagi kuku.

2. Zink
Meningkatnya jumlah bintik-bintik putih pada kuku diiringi dengan buruknya pertumbuhan dan peradangan kutikula/kulit ari juga merupakan tanda-tanda tubuh anda kekurangan zat seng. Konsumsilah suplemen yang mengandung seng atau konsumsi beberapa makanan yang tinggi seng seperti coklat hitam, kacang, kalkun, dan lain sebagainya.

3. Vitamin B12
Warna kuku yang tampak semakin gelap dan kering bisa menjadi tubuh anda kekurangan vitamin terutama vitamin B12. Penuhi kebutuhan vitamin B12 dengan mengonsumsi suplemen atau makanan-makanan seperti telur, keju, dan kepiting (ketam).

p/s: Kuku gua sudah terkoyak semasa melakukan aktiviti mencuci kereta.Oleh kerana itu Maklumat Artikel ini dicari melalui enjin carian google, pemilik blog tidak akan bertangung jawab jika ada kerugian kepada sesiapa yang mengikuti panduan ini.

Previous articleCara Reset Samsung Tab 10.1
Next articleHalang Dia Dari Maju Kehadapan
Blog onlajer telah mula bersiar pada tahun 2012. Blog ini asalnya banyak bercerita tentang nota pembelajaran elektrik fasa satu. Dari situ ia terus berkembang menjadi blog teknikal lifestyle yang jarang - jarang anda baca. Semoga perkongsian yang di muat naik blog onlajer dapat memberi manfaat kepada pembaca sekelian. Sebarang maklumat yang ada disini adalah berdasarkan pengalaman dan pembacaan penulis . Dan ada juga blog post yang diterbit mengandungi maklumat yang diambil dari laman web yang akan dinyatakan pada artikel tersebut. Sebarang maklumat yang diguna pakai adalah tertakluk kepada risiko anda sebagai pembaca.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

CommentLuv badge