Tips Penjagaan Kuku

Tips Penjagaan Kuku

Apakah fungsi kuku?

Menurut wikipedia Kuku mempunyai 2 fungsi utama. Fungsi pertama yang diketahui secara umum ialah sebagai pelindung kepada hujung jari. Fungsi keduanya yang juga penting ialah memberikan lebih sensitiviti terhadap deria sentuh. Hujung jari diliputi dengan reseptor yang banyak yang membenarkan kita menerima maklumat dengan lebih efektif apabila kita menyentuh sesuatu objek. Kuku bertindak sebagai penentang daya yang menambahkan lagi sensitiviti kulit, walaupun pada kuku itu sendiri tidak mempunyai saraf dan reseptor.

Manakala menurut kita kuku ialah sesuatu kulit keras dihujung jari yang perlu dipotong setiap minggu. Dan antara fungsinya ialah untuk mengopek selotep yang melekat diatas meja. hehehe

Pernahkah anda terasa kuku anda seperti mudah patah atau terkoyak?  jika ia anda berkemungkinan kekurangan 3 Vitamin yang penting.

3 Vitamin untuk kesehatan kuku

1. Besi
Kuku rapuh bisa menjadi tanda-tanda tubuh kekurangan zat besi. Carilah suplemen yang mengandung zat besi. Selain suplemen, sebagai alternatif lain adalah dengan mengonsumsi kacang-kacangan, daging merah tanpa lemak, dan sayuran hijau. Makanan-makanan tersebut mengandung vitamin yang penting bagi kuku.

2. Zink
Meningkatnya jumlah bintik-bintik putih pada kuku diiringi dengan buruknya pertumbuhan dan peradangan kutikula/kulit ari juga merupakan tanda-tanda tubuh anda kekurangan zat seng. Konsumsilah suplemen yang mengandung seng atau konsumsi beberapa makanan yang tinggi seng seperti coklat hitam, kacang, kalkun, dan lain sebagainya.

3. Vitamin B12
Warna kuku yang tampak semakin gelap dan kering bisa menjadi tubuh anda kekurangan vitamin terutama vitamin B12. Penuhi kebutuhan vitamin B12 dengan mengonsumsi suplemen atau makanan-makanan seperti telur, keju, dan kepiting (ketam).

p/s: Kuku gua sudah terkoyak semasa melakukan aktiviti mencuci kereta.Oleh kerana itu Maklumat Artikel ini dicari melalui enjin carian google, pemilik blog tidak akan bertangung jawab jika ada kerugian kepada sesiapa yang mengikuti panduan ini.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge