Panduan membeli pengukus elektrik terbaik

Negara kita memang terkenal dengan pelbagai budaya dan bangsa . Dari situ lah terhasilnya pelbagai jenis masakan, yang boleh kita nikmati. Dan sudah tentunya pelbagai makanan ini dimasak dengan pelbagai cara dan gaya. Antaranya Rebus,Goreng bakar dan tidak lupa juga dengan kaedah pengukusan.

Dengan mengunakan kaedah kukus anda boleh sahaja menghasilkan makanan tradisi seperti pais ikan ,botok – botok udang dan juga kuih muih tradisional yang sentiasa menjadi kegemaran masyarakat kita tidak kira bangsa atau keturunan.

Pasti nya anda tahu kuih seri muka, kuih talam dan juga kegemaran saya kuih kasui yang kita tidak pasti sama ada ia benar – benar kuih tradisional masyarakat melayu atau masyarakat baba nyoya.

Resepi kueh kasui

Sumber gambar facebook

Resepi kueh kasui.

2cawan tepung gandum 1/2 cawan tepung ubi.
1sudu kecil kapur.
1cawan gula halus.
1cawan gula merah.
5cawan air masak. .

Cara – cara membuat::

Gula pasir dan gula merah di masak dengan air masak sampai hancur.sejukkan.

Tapis dan masukkan tepung gandum,tepung ubi dan kapur sireh dan air gula yg di masak tadi..

Tapis lagi sekali dan masak atas dapur sekejap dengan api yg perlahan..masuk dalam loyang dan kukus selama 25minit.

Biila dah sejuk potong dan gaulkan dgn parutan kelapa putih yg di campur dgn sedikit garam..

Selamat mencuba

Jadi kalau dah ada pengukus elektrik senanglah nak kukus kueh kasui ini. Masuk kan dalam tray tinggal tunggu nak masak je.

Tinggal set masa dan tinggal pergi kemas rumah, anda siap kemas kueh pun dah masak.  Bergitu mudah dengan pengukus elektrik auto ini.

Lagipun apa yang saya nak sampaikan ialah Gas memasak pun dah semangkin meningkat , purata harga setong pun dah RM30.

Jadi dengan mengunakan pengukus elektrik dapatlah kiranya anda menjimatkan gas, Dan sudah semestinya ada fungsi pelarasan waktu dan suhubagi tujuan penjimatan dan takdelah terover cooked untuk masakan yang lain

Panduan membeli pengukus elektrik terbaikTrio Food Steamer

1 Year Local Manufacturer
1800W
10L + 10L capacity
2 tiers
Double heating system
Fast steaming

Apa pun yang pasti dengan memasak makanan mengunakan kaedah kukus , anda sebenarnya telah melakukan satu langkah kesehatan yang terbaik untuk anda mengurangkan pengunaan minyak dan juga khasiat makanan akan lebih terpelihara .

Jadi untuk anda yang mahu survey – survey pengukus elektrik ini boleh terus sahaja layari halaman Trio food steamer , Anda boleh lihat sendiri lebih 500 review untuk produk ini dan jika tidak silap saya tiada kos penghantaran yang dikenakan untuk produk ini.

Maklumat lanjut :-Trio Food Steamer

NO JENAMA DAN MODEL HARGA TAWARAN ISTIMEWA
1 York 1.0hp air conditioner YSL3F10/YWM3F10 Wall Split RM799.00 SURVEY SEKARANG
2 Daikin 1.5hp FTN15P & RN15F Eco King Wall Mounted Air Conditioner RM1211.25 SURVEY SEKARANG
3 Sharp 1.0hp eco Non-Inverter Split Air-Conditioner AH/AUA9SED RM793.46 SURVEY SEKARANG
4 KDK KB404 Table Fan 16" RM 128.00 SURVEY SEKARANG
5 KDK KC4GR Wall Fan 16" Remote Control RM 259.00 SURVEY SEKARANG
6 KDK K15V0 Ceiling Fan 60" RM 146.70 SURVEY SEKARANG

18 Comments

  1. nurulatika yunus August 19, 2017
  2. anuar August 20, 2017
  3. nurul Baidurah August 20, 2017
  4. Maria Firdz August 20, 2017
  5. titan
    Twitter:
    August 20, 2017
  6. Suria Amanda August 22, 2017
  7. sabree hussin August 23, 2017
  8. azman August 23, 2017
  9. mama pipie August 23, 2017
  10. JMR
    Twitter:
    August 23, 2017
  11. ciktie August 24, 2017
  12. azziera August 25, 2017
  13. Adelia August 25, 2017
  14. syamimi August 26, 2017
  15. Sheila Adziz August 26, 2017
  16. nisha August 28, 2017
  17. zai zamree August 29, 2017
  18. zarul farhana August 29, 2017

Leave a Reply

CommentLuv badge