Panduan Menyambung Wayer Pada Peralatan Elektrik

Secara amnya setakat  hendak menyambung wayer pada plug top atau lampu kalimatang  pasti nya  ramai yang tutup sebelah mata. Kacang  maa … masuk supply petik suis mesti menyala atau berfungsi tak susah pun, tak perlu pangil juruteknik , Suri rumah dekat rumah pun boleh melakukannya dengan peralatan yang  telah sedia ada. Kalau jenis yang ala – ala macgyver takde tool yang sesuai pun takpe ada gunting ,pisau sudah boleh jadi, Yang nak dibuka pun skru Phlips head atau flat head sahaja apa.

Jadi apakah masalah nya ? Setakat nak sambung kepala plug senang sahaja maa . Kalau hijau dah tentu wayer Bumi, Biru pasti neutral dan coklat terus je sumbat dekat lobang skru life dah setel .

Yeah memang mudah , semudah ABC tapi lu kena ingat bro walupun mudah tapi ada satu benda yang kekadang orang boleh lupa .

Kalau korang pasang wayer life dengan neutral dekat mana – mana peralatan seperti lampu,kipas mahupun lampu lip ,lap komfem hidup punya, Tak percaya cuba try lah, kekadang wiye life dengan earth pun boleh hidup Cuma life campur life je yang boleh meletupkan sesuatu benda.

Sebenar nya point yang aku nak beritahu ialah korang sebenarnya tak boleh nak suka – suka ubah  walaupun benda itu boleh berfungsi . Contoh seperti rumah dua tingkat atau rumah orang nak cantik memasang socket outlet pada paras satu kaki daripada permukaan lantai  neutral dan life jika terbalik boleh mendatangkan bahaya. Walupun anda telah menutup suis bekalan kuasa tetap ada. Pada  pandangan aku situasi serbegini sangat berbahaya kemunkinan lobang neutral tidak tertutup dan ada tangan yang gatal untuk menjoloknya, lebih – lebih anak kecil situasi serbegini sangat berbahaya.

Sebab itu lah benda sebergini perlu diambil perhatian  apa bila anda menukar atau tukar ganti kepada yang baru perkara yang perlu dilakukan  seperti marking pada wayer adalah sesuatu perkara yang patut dilakukan apabila anda bukan dari bidang sebergini. Malahan orang yang sudah arif pun masih mempraktikan benda serbegini lagi lah anda.

Bagai mana pula jika peralatan saya itu tidak ada lebel dan hanya wayer sahaja yang keluar?

Lampu Led

Salah satu benda yang paling mudah untuk jadikan rujukan  adalah dengan memasang wayer life terus ke switch dan neutral pada wayer terus. Tetapi kebiasaan alatan yang mengunakan wayer yang sama warna mungkin tidak ada pengesahan sirim atau mungkin sahaja alatan itu berkuasa 24VDC .

NO JENAMA DAN MODEL HARGA TAWARAN ISTIMEWA
1 York 1.0hp air conditioner YSL3F10/YWM3F10 Wall Split RM799.00 SURVEY SEKARANG
2 Daikin 1.5hp FTN15P & RN15F Eco King Wall Mounted Air Conditioner RM1211.25 SURVEY SEKARANG
3 Sharp 1.0hp eco Non-Inverter Split Air-Conditioner AH/AUA9SED RM793.46 SURVEY SEKARANG
4 KDK KB404 Table Fan 16" RM 125.00 SURVEY SEKARANG
5 KDK KC4GR Wall Fan 16" Remote Control RM 259.00 SURVEY SEKARANG
6 KDK K15V0 Ceiling Fan 60" RM 146.70 SURVEY SEKARANG
*Harga tidak semestinya sama dengan apa yang dipaparkan*

14 Comments

  1. Mak lagenda October 29, 2013
  2. Hazmin Hamudin October 29, 2013
  3. akubiomed October 29, 2013
  4. blogger lelaki
    Twitter:
    October 29, 2013
  5. Denaihati October 29, 2013
  6. Akuro San October 29, 2013
  7. adikensem October 29, 2013
  8. Hairul Hissam October 29, 2013
  9. TehR
    Twitter:
    October 30, 2013
  10. sensasi2020
    Twitter:
    October 30, 2013
  11. Sya Isya
    Twitter:
    October 30, 2013
  12. hafiz
    Twitter:
    October 30, 2013
  13. titan
    Twitter:
    October 30, 2013

Leave a Reply

CommentLuv badge