Nota Asas Elektrik 07

0
238
Nota asas elektrik

Hukum Ohm Ω (01)

Penerangan

-Jika rintangan (R) yang diberi kepada pengaliran arus (I) ,ditambah manakalavoltan (V) tetap seperti peringkat permulaan (tidak berubah),arus akan berkurangan dan meanggap suatu rintangan tidak berubah.

-Dengan bertambahnya (R) akan mengurangkan (I),jadi (I) adalah berkadar sonsang dengan (R).I,V dan R dirangkaikan secara am mengunakan hukum Ohm.

-Hukum Ohm menyatakan dengan jelas pengaliran arus didalam satu litar itu adalah berkadaran terus kepada d.g.e yang dibekalkan dan berkadaran sonsang dengan rintangan (R) dengan menanggap suhu rintangan tidak berubah.

           I = V/R

Persamaan ini juga dikenali

        V= I x R dan R = V/I

Untuk mudah mengingati guna kaedah segi tiga 

Baca juga : – Nota Lengkap asas elektrik

Previous articleNota Asas Elektrik 06
Next articleNota Asas Elektrik 08
Blog onlajer telah mula bersiar pada tahun 2012. Blog ini asalnya banyak bercerita tentang nota pembelajaran elektrik fasa satu. Dari situ ia terus berkembang menjadi blog teknikal lifestyle yang jarang - jarang anda baca. Semoga perkongsian yang di muat naik blog onlajer dapat memberi manfaat kepada pembaca sekelian. Sebarang maklumat yang ada disini adalah berdasarkan pengalaman dan pembacaan penulis . Dan ada juga blog post yang diterbit mengandungi maklumat yang diambil dari laman web yang akan dinyatakan pada artikel tersebut. Sebarang maklumat yang diguna pakai adalah tertakluk kepada risiko anda sebagai pembaca.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

CommentLuv badge