Panduan memilih Kipas angin siling dengan fungsi forward dan reverse

0
3109

Alhamdulilah , Atas rezeki dan nikmat yang diberi.

Tahu tak anda , apabila kita hendak berpindah kerumah pastinya salah satu benda yang kita perlu adakan ialah Kipas angin.

Tidak kira lah kipas angin berdiri ,lekat dinding atau yang paling popular kipas siling yang pastinya tidak akan mengangu ruangan rumah kita.

Dan salah satunya yang saya mahu ceritakan adalah pemilihan kipas siling untuk menjadikan peredaran udara anda akan lebih terasa selesa tanpa bantuan penghawa dingin.

Walau bagaimanapun oleh kerana cuaca pun sudah semakin panas , dengan hanya mengunakan satu unit penghawa dingin dan dibantu dengan berberapa unit kipas siling pastinya suasana rumah anda akan lebih nyaman.

Okeh tahu tak anda Kipas anginyang punyai fungsi forward dan reverse. Kipas angin ini punyai dua fungsi dimana ia akan berputar ikut arah jam dan juga melawan arah jam.

Fungsi ini sebenarnya sangat baik apabila kediaman anda boleh dipasang dengan berberapa unit kipas siling.

Sebenarnya kipas angin yang mempunyai fungsi forward dan reverse ini banyak dipasang di negara – negara yang mempunyai iklim panas dan sejuk.

Walaupun teori ini tidak lagi dibuktikan secara totalnya. Tetapi mereka tetap mahu memasang di kediaman mereka.

Fungsi forward
Apabila musim panas kipas akan berputar dang akan menolak angin kebawah dan ini akan menjadikan kita berasa sejuk.

Fungsi Reverse
Apabila musim sejuk pula kipas akan berputar dan menolak angin keatas siling. Dan udara panas siling akan bergerak kebawah untuk menjadikan suasana lebiih selesa.

Jadi disini mereka manfaatkan fungsi tersebut.

Tetapi dinegara kita fungsi seperti ini tidak lah kita endahkan kerana cuaca dinegara kita memang panas sepanjang tahu. Hari hujan pun anda akan terasa bahangnya.

Namun bergitu sebenarnya fungsi ini sangat baik apabila ada tetamu anda yang tak reti bahasa dengan merokok dikediaman anda.

Disinilah kita dapat menterbalikan putaran kipas supaya asap akan cepat naik atas , biukanya berterbangan kedinding rumah anda.

Jadi dari situ sahaja anda tahu tentang konsep pemilihan kipas yang sesuai untuk rumah anda. Selepas ini anda tidak perlulah risau apabila anda mengoreng ikan masin didapur anda. kerana bau itu anda telah naik kan ke langit bukan nya menoloaknya keruang tamu…

Okeh …nak surbey kipas angin yang ada fungsi forward dan reverse…

Sila layari halaman ini untuk melihat sama ada masih ada stock atau pun ada peningkatan harganya…

Forward and Reverse Ceiling Fan

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

CommentLuv badge