Harga terkini hand Sanitizer

0
786
Harga terkini hand Sanitizer

Harga terkini hand Sanitizer di pasaran Malaysia.

Musim wabak ini ramai yang sibuk dengan kebersihan sekeliling.
Nak pergi tempat tumpuan ramai pun terpaksa mengunakan topeng mulut dan hidung.
Beruntunglah jika suri rumah dan kekasih hati anda memakai purdah.
Jimat belanja. dan sekarang pun nak beli “mask” seperti susah nak dapat.

Bergitulah apa bila berlaku wabak, akan ada sesuatu yang akan menjadi keuntungan di sesetengah pihak.

Dan pada waktu ini , wabak convid 19 tengah berlaku sepertinya berberapa produk telah menjadi seperti pisang goreng panas.

Antara produk tersebut seperti :-

Face Mask (pelbagai bentuk dan jenama)
Hand Sanitizer (pelbagai jenama)

Dari itu apabila kita tiada kepentingan untuk kesesuatu tempat yang ramai pengunjung, kita cuba lah mengelakanya.

Okeh antara info yang tular di group whatapp bagi tujuan pencegahan wabak ini.

Corona virus ni bersize besar. Lebih kurang 400-500 micro diameter.

Virus ni tak berterbangan di udara, tapi dia mendap di permukaan. Coronavirus tidak berjangkit diudara.

Corona virus, bila dia jatuh ke permukaan besi, dia bertahan 12 jam, so basuh tangan dengan air dan sabun pun dah cukup.

Corona virus bila jatuh ke kain, akan bertahan 9 jam. So basuh baju dan biarkan baju kena cahaya matahari utk 2 jam dah cukup untuk membunuh virus. (so rajin2lah berjemur.

Virus ni hidup di tangan selama 10 minit. Jadi amalkan bubuh hand sanitizer di poket. Guna selalu.. Bukan sebagai hiasan.

Kalau virus tu terdedah pada suhu 26-27°C, ia akan mati, dia tak boleh hidup dikawasan panas. Jadi minum air panas dan terdedah pada matahari dah cukup baik. Jauhi diri dari makan ais krim dan makanan2 sejuk.

Berkumur dengan air suam bercampur garam membunuh kuman tonsils dan menghalangnya dari masuk ke paru – paru.

Mematuhi arahan ini dah cukup untuk menghalang dari penyebaran virus ini.

Semoga bermanfaat..

UNICEF

Bahan Utama Hand Sanitizer

Menurut garis panduan daripada Food and Drug Administration (FDA) setiap kandungan produk hand sanitizer yang dipasarkan mestilah mengandungi ethyl alcohol (ethanol), isopropyl alcohol (isopropanol) atau benzalkonium klorida sebagai bahan utama

Fatwa Mufti Kerajaan Negara Brunei Darussalam Tahun 2005 

“Alkohol sintetik atau tiruan daripada campuran bahan kimia adalah haram meminumnya kerana sifatnya yang memudharatkan seperti mana racun. Adapun barangan kosmetik yang mengandungi alkohol yang dihasilkan melalui sintetik atau tiruan daripada campuran bahan kimia adalah harus menggunakannya, kerana ia bukan najis. Dengan ini juga, sah sembahyang seseorang yang memakai baju yang telah disembut dengan minyak wangi yang mengandungi alkohol yang dihasilkan melalui sintetik atau tiruan daripada campuran bahan kimia kerana ia bukan najis.”

Sumber :- https://muftiwp.gov.my/artikel/al-kafi-li-al-fatawi/4307-al-kafi-1652-penggunaan-hand-sanitizer-ketika-melakukan-solat

Harga terkini hand Sanitizer

Okeh sekarang jom kita survey pula harga hand Sanitizer . Baru kita tahu berapa sebenarnya harga dipasaran sebenar.

Harga terkini hand Sanitizer

Semoga perkongsian ini bermanfaat untuk anda semua. Untuk lebih info Jom sertai Telegram onlajer, https://t.me/onlajer.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

CommentLuv badge