Siapa nak extra RM1000 dari pendapatan bulanan

1
449
Panduan bisnes makanan terkini

Jadi macam mana nak buat extra income selepas balik kerja.

Sekarang ini sekolah dah tutup, pergi kerja pun dah tak jem. Yang jem kepala kita jer memikirkan macam mana nak extra income.

Kata – kata ini saya cedok dari iklan DDNK. Walaupun nampak macam senang pergi kelas percuma dia sehari. Buka akaun CDS terus boleh trading.

Tetapi jejaga kekadang kita boleh tersontot dengan saham yang tetiba naik , pastu drop terus dan tak naik – naik. Kalau macam inilah jadinya kena bersabarlah dulu. Insha allah “future” nanti naik lah saham itu. hehehe.

Baca juga :- Kesah seminar saham DDNK

Kerja part time untuk extra income

Opsyen yang saya boleh cadangkan adalah berkerja part time dekat KFC. Ia lah walaupun sekarang ini musim pendamik covid19.

Kerja dan income pun dah kurang. Tapi nafsu makan kita semua masih besar. Masih nak makan kay Ef Ci masih nak makan McD.

Namun bergitu satunya masalah yang munkin anda hadapi ialah. Masa dengan keluarga akan berkurangan.

Stress berkerja munkin akan bertambah. Pagi dahlah kerja dengan majikan petang pula bersambung dengan majikan yang lain. Kalau dapat ketua yang ok memahami kita. kira beruntung. jika dapat yang sebaliknya bertambah stress lah jadinya.

Lain lah remaja 90an. kental beb balik pukul 5, sambung pukul 6 hingga ke 12 atau 2. ok sahaja janji boleh kumpul untuk masa hadapan.

Dan lagi satu dulu mana ada online sangat. takde pun telepon pintar yang boleh menjadikan kita pintar mengunakanya untuk menghasilkan pendapatan lumayan.

Panduan bisnes makanan terkini

Dan apabila telepon pintar anda di gandingkan dengan bakat memasak, tidak mustahil anda mampu meraih pendapatan yang sangat lumayan diwaktu ini.

Dengan hanya bermula dari dapur rumah anda sendiri , anda sudah tidak perlu untu bekerja untuk orang lain.

Yang penting anda jaga kualiti, beri kuantiti dengan itu pastinya ramai yang akan kerap memasan dari anda.

Sebelum itu buat dulu check list persedian untuk memulakan perniagaan bisnes makanan ini.

Tak tahu nak bermula bisnes Makanan.

Apakata kita boleh bermula dengan menu kesukaan keluarga kita.

Contohnya..spaghetti bolognese!

Selain ia sedap untuk dimakan, ia juga sebenarnya mudah untuk disediakan!

Jadi, saya fikir, mungkin saya boleh mulakan dengan menjual spaghetti bolognese!

Baca juga – Bisnes makanan terkini

Kita try tengok dulu macam mana?

Ada sambutan atau tidak? Boleh jalan ke tidak?
Kalau tak jalan.. saya tukarlah kepada menu lain!
Takde masalah… benda boleh adjust! He he!

Lagipun.. kalau jualan tak habis.. boleh juga saya buat makan sendiri!

Sebab tu penting untuk kita jual makanan yang kita suka! Hi hi!..
Kalau tak habis… boleh makan sendiri.. ha ha ha!

Tapi.. sebenarnya…. Kalau buat bisnes makan delivery ni… jarang makanan tak habis!

Sebab.. kita hanya masak ikut jumlah tempahan sahaja..
Kalau orang order 10 bungkus haritu.. maka, kita masaklah 10 bungkus…. takdelah membazir!

Ini adalah satu tips yang munkin anda boleh ikuti. Kitra jual makanan kesukaan keluarga kita.
Kesukaan anak – anak kita. Munkin kesukaan kita sama juga dengan kesukaan orang lain.

Untuk info Panduan bisnes makanan terkini . Jom kita baca dahulu dari sini. – Bisnes makanan terkini.

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

CommentLuv badge